Over J. Robert Oppenheimer die, met zijn ontwikkeling van de atoombom, de wereld wil redden met het risico dat deze wordt verwoest.
Oppenheimer is door Rick Schuttinga op 24 juli 2023 beoordeeld met een 7,5 / 10.
Filmgrootheid Christopher Nolan is een naam die mensen naar de bioscoopzalen trekt ongeacht de film. Dit zorgt er ook voor dat je zijn films met hoge verwachtingen gaat kijken, geen fijne uitgangspositie omdat een film dan sneller kan tegenvallen. Collega Jordy heeft de film zeer treffend samengevat. Je ziet dat Oppenheimer technisch uitmuntend is, maar moet de film daardoor ook direct indruk maken en beklijven? Bij mij is dat niet gelukt.
Oppenheimer kun je in tweeën delen op het 2-uurs punt: voor dit moment is het een boeiend, meeslepend en visueel aantrekkelijke film over natuurkundige J. Robert Oppenheimer, een man die binnen zijn vakgebied tot het uiterste bereid is; na de test met de atoombom komt een rechtbankdrama op gang waarin mannen over elkaar heen duikelen, de ander de grond inboren om het eigen hachje te redden. De atoomtest heeft een figuurlijke testosteronbom laten afgaan.
‘De atoomtest heeft een figuurlijke testosteronbom laten afgaan.’
Het laatste uur gaat vooral over de consequenties van Oppenheimers product. Dit is wat saai en overgoten met spreekwoordelijke spierballen. De vrouwen hebben bijrollen, staan in de schaduw en zijn nauwelijks van waarde. Het zal vast zo zijn geweest in die tijd, maar dit masculiene gevoel overheerst het gehele tweede deel. Machtsbeluste mannen in een kleine kamer, in een grote zaal of aan de dinertafel; de eigen carrière uitstippelen, beschermen of proberen te redden. Leugens, intriges en smerige spelletjes door omhooggevallen, beledigde en wraaklustige mannen.
Neem je een stap terug en kijk je vanaf een afstand naar Oppenheimer dan is de film niets meer dan een biopic over de 'father of the atomic bomb'. Heel veel bijzonders doet Nolan niet met dit gegeven. Kijk je naar zijn vorige films dan weten die te intrigeren of te raken. J. Robert Oppenheimer is geen innemend mens, dat hij gaat twijfelen en zich afzet tegen zijn creatie is wel krachtig. Waar Nolans vorige film Tenet (2020) verhaaltechnisch uitdagend is, zoekt Oppenheimer het in technische diepgang met veel terminologie.
Oppenheimer is een echte personagefilm. De lijst met sterren is eindeloos en hun acteerprestaties zijn zonder uitzondering fantastisch - sommige herken je nauwelijks terug. Cillian Murphy als protagonist is van allen het indrukwekkendst.
De mensheid is de grootste plaag van planeet aarde. Niemand anders dan wijzelf zullen onze enige leefbare plek verwoesten. Is het niet door natuurrampen (die we zelf veroorzaken) dan wel door ruzies tussen landen met alles verwoestende wapens. We zijn één op dezelfde planeet, niet elkaars vijand, we moeten de ander niet uitroeien, want daarmee verwoesten we indirect en op de lange duur ook onszelf.
Te zien op Pathé Thuis