De verwaarloosde tiener Liam groeit op in een gezin waar drugs, geweld en seks de hoofdrol spelen.
Skunk is door Rick Schuttinga op 7 juni 2024 beoordeeld met een 8,5 / 10.
In 2021 zagen we La Mif, een indrukwekkende film over de jeugdopvang. Skunk speelt zich af op eenzelfde locatie, het belicht alleen geen groep maar het trieste leven van de 17-jarige Liam, alias Skunk, indrukwekkend gespeeld door Thibaud Dooms.
Wanneer het gaat over misbruik en huiselijk geweld dan kun je als filmmaker ervoor kiezen dat niet te tonen, maar Koen Mortier gaat de confrontatie aan met zijn kijkers. Dat doet Geert Taghon ook met het gelijknamige boek uit 2015 waarop deze film is gebaseerd.
‘Wegkijken is een optie, maar niet tijdens deze film.’
Skunk is niet geschikt voor gevoelige kijkers, de Nederlandse leeftijdskeuring van 16 mag soms zelfs best in twijfel worden getrokken. Skunk is bruut, bikkelhard en hartverscheurend. Het is wel de realiteit, dit gebeurt achter gesloten deuren. Wegkijken is een optie, maar niet tijdens deze film.
Het onderkomen (want (t)huis kun je het niet noemen) van dit drietal samengestelde mensen (want een familie is het zeer zeker niet) is ranzig en onbewoonbaar. Een plek waar je nooit wilt binnenstappen. Het is de enige plek die Liam kent, dus weglopen kan hij niet.
Liams leven is complex en Skunk weet dat op een indrukwekkende manier te tonen. De jongen is destructief zonder daar zelf voor te kiezen. Pa en ma maken zelfs de kijker doodsbang. Licht gechoqueerd zit je verlamd naar alle ellende te kijken. Mortier doet geen half werk, en dat terwijl de film alleen toont, zonder oordeel.
Skunk is geen verhaal over hoop, dit soort situaties kent alleen maar verliezers. Kun je na zo'n traumatische jeugd ooit nog normaal terugkeren in de maatschappij? Je bent verziekt voor de rest van je leven. Het moment waarop Liam tot dat besef komt breekt ook jou als kijker.
Te zien op Pathé Thuis