The Program

2015

7,5
Recensie The Program (2015)

Lance Armstrong, iedereen kent hem wel. Tour de France wielrenner, overlever van kanker, wereldverbeteraar met zijn stichting Livestrong én dopinggebruiker.

The Program is door op 20 november 2015 beoordeeld met een 7,5 / 10.

The Program voelt soms aan als documentaire, onder andere door het gebruik van origineel videomateriaal. Maar vooral ook door Ben Foster. Hij is de acteur die de arrogante Lance geloofwaardig neerzet - hij lijkt zelfs op de Amerikaan.

Lance wordt gevild in The Program, er blijft geen stukje waardigheid over. Toch is de film objectief en gebaseerd op feitelijke bewijsstukken.

‘Er blijft geen stukje waardigheid over.’

Meerdere malen komt het misselijkmakende misbruik voorbij. Niet het dopinggebruik, maar hoe Lance met zijn Livestrong stichting zijn eigen dopinggebruik verdoezelt. Want: 'Lance geneest van kanker en haalt miljoenen op voor onderzoek, die man kán geen bedrieger zijn'. En hij zelf maakt gretig misbruik van deze denkwijze.
Natuurlijk is er veel geld naar goed onderzoek gegaan, maar in The Program gaat het om Lance. De bedrieger, de manipulator, de fraudeur. Iemand die miljoenen mensen bij de neus heeft genomen. Zeven maal op rij Tourwinnaar en niemand, op journalist David Walsh na, die argwanend is?

Zelf ben ik geen wielerfan. Maar The Program is ook niet alleen bedoelt voor sporters en fans, de film is voor een breder publiek interessant. Dit komt door het (on)menselijke aspect, iets wat iedereen zal aanspreken.

Te zien op HBO Max, Pathé Thuis en Videoland

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Program:

Pluspunten The Program

Ben Foster, Interessante materie, Van A-Z vertelling, Perfecte tagline, Creatief posterontwerp, Grappige green screen scènes

Minpunten The Program

Lage kwaliteit green screen scènes

Nuttige recensie

6 / 6 personen vinden deze recensie van The Program nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series