Een beroemde kunstenaar biedt Sam Ali de mogelijkheid naar Europa te reizen door zijn rug beschikbaar te stellen voor een kunstwerk. Sam groeit uit tot een levend werk dat miljoenen waard is en daarmee ook zijn vrijheid inperkt.
The Man Who Sold His Skin is door Rick Schuttinga op 22 oktober 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.
The Man Who Sold His Skin bevat een sterk concept. Een goed idee staat echter niet gelijk aan goede uitvoering, en daarin schommelt de film nogal heen en weer.
Het echte kunstwerk heet TIM en komt van kunstenaar Wim Delvoye - die in de film de slecht acterende verzekeringsagent met dezelfde voornaam speelt. In 2008 tatoeëerde Delvoye zijn werk op de rug van Tim Steiner. De film bevat veel gelijkenissen met het originele idee: Belgische artiest, volledige rug, eenderde van de opbrengst voor het levende canvas en contractueel poseren.
‘Door veel en meer, vraagt alles weinig en minder aandacht.’
The Man Who Sold His Skin voegt een krachtige extra laag toe aan de basis; een Syrische vluchteling. Iemand zonder vrijheid om te reizen, zonder veilig huis, overal ongewenst. Sam Ali heeft niets te verliezen en alles te winnen. Hij is wanhopig, dus een makkelijk slachtoffer voor dit experiment.
Het gegeven dat je iets verkoopt wat je niet kunt afstaan is boeiend, maar daar doet The Man Who Sold His Skin te weinig mee. In plaats daarvan haalt de film er nog talloze andere onderwerpen bij: Islamitische Staat, een romantisch liefdesdrama, kunstbeschadiging ter waarde van 11 miljoen Euro, vooroordelen in de vorm van een zelfmoordaanslag en op de koop toe een geheim statement tegen de kunstwereld zelf.
Heel kort komen óók nog Syrische demonstranten voorbij die tegen de uitbuiting van vluchtelingen strijden. Dit is een maatschappij-kritische film zonder kritisch naar zichzelf te kijken.
Alle onderdelen los zijn prima uitgevoerd, maar bij elkaar wordt het zoveel. En door veel en meer, vraagt alles weinig en minder aandacht. The Man Who Sold His Skin is niet slecht, maar had met goede focus veel meer impact kunnen maken.
Te zien op Pathé Thuis, NPO Plus en Sooner