Voordat de financiële crisis in 2007 begon, waren er een aantal slimme mensen met geld die alles zagen aankomen. Niemand wilde hen geloven en daar hebben ze flink aan verdiend, met ups maar vooral ook veel downs.
The Big Short is door Henk Pieter Sterk op 26 januari 2016 beoordeeld met een 8 / 10.
Vanuit het oogpunt van bankmedewerker Jared Vennet (Gosling) krijgen we de ins en outs te horen van het Amerikaanse bankwezen. Over hoe de financiële sector zich tot de enorme crisis heeft weten te verleiden aan het begin van deze eeuw. The Big Short draait om leugens, fraude en het doorzettingsvermogen van een handjevol mensen die koste wat het kost achter de waarheid willen komen.
Het begint allemaal met Michael Burry (Bale) die erachter komt dat de sector op instorten staat door slechte investeringen en onbetrouwbare leningen. Maar probeer dit maar eens bij de grote banken aan de kaak te stellen. Hiervoor, door geluk en wellicht het lot, komen kleine spelers in het spel (o.a. Carell en Pitt) die langzaamaan doorkrijgen hoe corrupt het hele systeem is: een genot om naar te kijken.
Een film over zo'n lastig onderwerp maken, wat ook nog eens waargebeurd is en in boekvorm is uitgebracht, is allerminst een onaantrekkelijk startpunt. Toch weet Adam McKay je smullend dit verhaal te laten ervaren. Maar de kleine flitsende 'Zeitgeist'-clipjes doen afbreuk aan de film en maakt dat The Big Short niet meer is dan een veredelde, hippe, vierde muur-doorbrekende documentaire.
Te zien op Netflix, Disney+, Prime Video en Pathé Thuis