Shogun - Seizoen 1

2024

9
Recensie Shogun - Seizoen 1 (2024)

Na de dood van de Japanse leider verdelen de vijf overgebleven Daimyo krijgsheren de macht. Vier van hen spannen samen om Lord Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada) af te zetten. Wanneer de Engelse navigator John Blackthorne aanspoelt op Japans grondgebied, pakt Toranaga zijn kans door met hem samen te werken.

Shogun - Seizoen 1 is door op 23 april 2024 beoordeeld met een 9 / 10.

De nieuwe miniserie* Shogun op Disney+ kan het best vergeleken worden met Game of Thrones (2011 - 2019). Hoewel dit verhaal zich afspeelde in een fantasiewereld, draaide het inhoudelijk om de strijd voor de troon. Dezelfde politieke intriges zijn ook aanwezig in Shogun, maar ditmaal geworteld in onze eigen geschiedenis: het Feodale Japan in het jaar 1600.

De religieuze verdeeldheid speelt een grote rol in het centrale conflict van de serie. De Portugezen zijn katholiek en de Engelsen protestants. Aangezien Japan onder Portugese invloed staat zijn veel Japanners, inclusief twee van de vijf krijgsheren, bekeert tot het katholicisme. Aanhangers van dit geloof streven ernaar Japan over te nemen en de krijgsheren die niet tot hun religie behoren te vervangen. Lord Toranaga en John Blackthorne moeten samen een plan bedenken om de religieuze invloed op Japan te onderdrukken en het complot tegen Toranaga's afzetting te dwarsbomen.

‘De geschiedenis van Japan wordt authentiek tot leven gebracht met een uitstekende mix van politieke intriges, plicht en eer.’

De serie draait vooral om het herstellen van de eer van hun land volgens de oude tradities, aangezien Lord Toranaga afstamt van een clan die recht heeft op de titel van opperbevelhebber Shogun. Het is een fascinerende invalshoek waarbij de lagen in het verhaal langzaam worden onthuld en waarin de personages geleidelijk diepgang krijgen. De onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat je constant op je hoede blijft; vijanden kunnen bondgenoten worden en vertrouwelingen kunnen je voor eigen gewin verraden. Het is als een aangrijpend schaakspel, waarbij de pionnen stuk voor stuk worden weggespeeld.

Een pluspunt is dat de grotendeels Japanse cast ook daadwerkelijk hun eigen taal spreekt. In het verhaal wordt, net als in die tijd gebruikelijk was, een tolk aangewezen om de conversaties tussen Blackthorne en de Japanse krijgsheer te vertalen. Aan de andere kant zouden Blackthorne en zijn westerse mannen eigenlijk Portugees moeten praten. Ze vermelden vaak dat dit de taal is die ze spreken, maar wij horen het als Engels. Dit is waarschijnlijk gedaan om Shogun toegankelijker te maken en natuurlijk omdat de serie afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het is een grappig detail dat uiteindelijk niet stoort, maar wel vermeldenswaardig is.

Het onderlinge respect dat door de afleveringen groeit tussen Blackthorne en Lord Toranaga vormt de kern van Shogun. De heren zijn bereid om hun culturele verschillen in hun voordeel te gebruiken door van elkaar te leren. Dat Blackthorne steeds meer bewondering krijgt voor de Japanse normen en waarden doet denken aan het verhaal van The Last Samurai (2003). Echter, omdat het hier gaat om een miniserie, kan Shogun ruimer de tijd nemen om dit te ontwikkelen. Het is lang geleden dat ik zo betrokken ben geweest in de gebeurtenissen die zich ontvouwen.

Door de driedimensionale personages zit je nooit te wachten op een bloederige actiescène; de intieme conversaties weten net zo goed de aandacht vast te houden. Het is knap dat sommige gesprekken bijna net zo spannend zijn als een gevecht op het slagveld. En als er een confrontatie uitbreekt, dan zijn dit slechts sporadische geweldsuitspattingen die snel weer verdwijnen. Er wordt niets verheerlijkt en alles draagt bij aan de karakterontwikkeling, wat nooit uit het oog wordt verloren.

Shogun heeft een onmiskenbare indruk op mij achtergelaten. De geschiedenis van Japan wordt authentiek tot leven gebracht met een uitstekende mix van politieke intriges, plicht en eer, in een verhaal dat aangrijpt, ontroert en inspireert. De gebeurtenissen blijven bewust intiem en kleinschalig; verwacht daarom geen grote veldslagen, maar wel zorgvuldig uitgewerkte relaties tussen de personages. In alle opzichten is de miniserie uitmuntend, en ik vraag me af of er dit jaar nog iets anders is dat deze kwaliteit kan evenaren.

*Shogun is gebaseerd op het gelijknamige boek en was (aanvankelijk) als miniserie geproduceerd. Vanwege het succes hebben de makers echter besloten om het verhaal voort te zetten in verdere seizoenen.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Shogun - Seizoen 1:

Pluspunten Shogun - Seizoen 1

Hiroyuki Sanada als Lord Toranaga, Sterke Japanse cast die ook echt de taal spreekt, Politieke intriges, Onvoorspelbaarheid van het verhaal, Respect tussen Toranaga en Blackthorne, Karakterontwikkeling, Authentieke belevenis

Minpunten Shogun - Seizoen 1

-

Nuttige recensie

103 / 103 personen vinden deze recensie van Shogun - Seizoen 1 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series