Rosemarie Blank volgt haar levensgezel van zeer nabij en samen maakten ze deze film van zijn laatste dagen. Het dilemma over en de strijd met de dood.
Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop is door Rick Schuttinga op 1 maart 2020 beoordeeld met een 7 / 10.
De dood is een universeel thema. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Op latere leeftijd wordt je er bang(er) voor of vind je er juist berusting in. Hulpbehoevend zijn voor de kleinste dingen des levens wilt echter niemand. Eindigen als kasplantje waarbij zelfstandigheid de deur is uitgelopen.
Euthanasie is een beladen discussie. Je bent zelf baas over eigen leven en lichaam. Maar doktoren voeren de euthanasie uit en moeten zichzelf ervan overtuigen dat de dood is wat je wilt en nodig hebt.
‘Euthanasie is een beladen discussie.’
Michael Hellgardt is een schim van zijn vroegere ik. De archiefbeelden zijn een welkome aanvulling, ze geven Michael zijn menselijkheid voor even terug. Hij wil sterven en hij wil het niet. Michael weet wel dat hij zó niet verder wil leven. Daarin zit de essentie. Niemand wil dood. Als het dan toch moet het liefst zo snel en pijnloos mogelijk. Maar niet hulpeloos de dagen slijten: "De simpelste dingen kosten mij eeuwen."
De schrijnende momenten worden niet uit de weg gegaan. De hulpeloosheid spat op die momenten van het scherm. Contrasterend zijn ook de paar beelden in de snelle buitenwereld.
"Ik ga niet meer eten", om het vervolgens te blijven doen. "Morgen stop ik echt met eten."
"Ik ben een mens die in leven moet worden gehouden. Voor wie en waarom?"
De uitkomst staat vast, maar hoe maak je een goed einde aan zo'n film? Dat is gezien het onderwerp toch lastig. Punt Uit - Schluss Aus - Full Stop is een eenvoudige docu die heel goed laat zien dat de keuze voor euthanasie makkelijk lijkt, maar het nooit is.