Saroo komt als 5-jarig jongetje per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. Daarna start zijn zoektocht die twee decennia zal duren.
Lion is door Rick Schuttinga op 10 februari 2017 beoordeeld met een 6,5 / 10.
Filmkijkers zijn dol op waargebeurde verhalen. En de Oscars ook. Lion is echter een film die in de grote categorieën absoluut niet thuishoort. Zo is Nicole Kidman genomineerd voor een Oscars voor Beste Vrouwelijke Bijrol en Dev Patel voor Beste Mannelijke Bijrol. Belachelijk!
De ster van Lion is natuurlijk Sunny Pawar als de jonge Saroo. Hij maakt de film en neemt, gelukkig, meer dan de helft van de film voor zijn rekening. De eerste helft is dan ook bijzonder mooi, voornamelijk dankzij hem.
‘Kijk Lion tot de helft.’
In deel twee maken we kennis met de volwassen Saroo (Patel) en zijn adoptiemoeder Sue Brierley (Nicole Kidman). Belangrijk voor het afronden van het verhaal, maar veruit het minst interessant. Als dan de ontknoping van de gigantische zoektocht uitmondt in een 'gelukje', kun je niet anders dan concluderen dat Lion over-geromantiseerd is. Het weerzien van moeder en zoon is ook weinig indrukwekkend - zelfs de authentieke beelden kunnen niet rekenen op enige emotie.
Kijk Lion tot de helft. Dan heb je, wetende dat het allemaal wel goedkomt, een uitstekende film gezien. En hiermee is weinig verklapt, want waargebeurde verhalen zijn altijd inclusief een ongewoon positieve ontknoping.
Te zien op Netflix, Pathé Thuis en Videoland