Lincoln

2012

8,5
Recensie Lincoln (2012)

In de nadagen van de Amerikaanse Burgeroorlog probeert president Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) een einde te maken aan het conflict. Tegelijkertijd zet hij zich in om de slavernij voor eens en voor altijd af te schaffen.

Lincoln is door op 28 juli 2023 beoordeeld met een 8,5 / 10.

De weg naar Lincoln is lang en ingewikkeld. Voordat de film het levenslicht zag in 2012 was regisseur Steven Spielberg al ruim twee decennia bezig met zijn biopic over de zestiende president van de Verenigde Staten. In eerste instantie hoopte Spielberg dat Liam Neeson de rol op zich zou nemen, maar toen de productie te lang op zich liet wachten claimde Neeson dat hij inmiddels te oud voelde om te overtuigen als Abraham Lincoln. Na lang wikken en wegen besloot de befaamde method-acteur Daniel Day-Lewis om de hoge hoed over te nemen. Een keuze die hem zijn derde Oscar opleverde.

Lincoln is een film van belang; het is een waardevolle geschiedenisles en een dramatische prestatie in één. Een film over het dertiende amendement van de Amerikaanse grondwet had doodsaai kunnen zijn, maar Spielberg en scriptschrijver Tony Kushner wringen elk druppeltje spanning uit deze beslissende fase in Lincolns leven. Het is niet alleen de afschaffing van de slavernij die ons boeit, noch de conclusie van de Amerikaanse Burgeroorlog. We worden meegezogen in het verhaal van een groep koppige mensen die het politieke systeem gebruiken en misbruiken om het juiste te doen voor hun land.

‘Als Lincoln ergens om zal worden herinnerd, dan is het de rijke verzameling aan acteerprestaties.’

In het midden van deze groep staat Abraham Lincoln. In de Verenigde Staten is 'Honest Abe' inmiddels verworden tot een icoon van de Amerikaanse democratie, maar in Lincoln zien we hem verrassend vaak als vader en echtgenoot. Hij worstelt met de dood van zijn tweede zoon en de slepende burgeroorlog begint zijn tol te eisen. De scènes over Lincolns gezinsleven - vergezeld door de sobere muziek van John Williams - vormen het hart van de film. Het is alsof we voor de eerste keer een blik mogen werpen op Abraham Lincoln als mens in plaats van een historisch figuur. Er is een tederheid in deze film die rechtstreek lijkt te zijn geïnspireerd door Lincolns persoonlijkheid.

Als Steven Spielbergs Lincoln ergens om zal worden herinnerd, dan is het de rijke verzameling aan acteerprestaties. Daniel Day-Lewis transformeert zoals we dat van hem gewend zijn. Vanaf het moment dat hij op beeld verschijnt, beheerst zijn aanwezigheid de film. Hij schetst een zachtaardige man die in staat is zijn wil door te zetten ondanks zijn schamele voorkomen. Dit doet hij met vleierij, humor en af en toe met harde hand. Toch wekt Day-Lewis nooit de indruk dat Lincoln een man van meerdere gezichten was. Zijn doelen zijn op voorhand duidelijk en hij doet zich moeite om zijn tegenstanders met weloverwogen argumenten te overtuigen van zijn standpunten.

Lincolns wederhelft is even opmerkelijk. Ondanks haar grote verdriet verdedigt Mary Todd Lincoln (Sally Field) haar man met hand en tand. Haar confrontatie met Tommy Lee Jones is één van de hoogtepunten in de film. Het valt op dat de vele dialogen het beste in de cast naar boven halen; met name Tommy Lee Jones zet zijn tanden vol overgave in de smakelijke teksten die zijn personage krijgt toegewezen. Hij maakt van de radicale abolitionist Thaddeus Stevens zo'n heerlijke brompot dat de verrassing des te groter is wanneer blijkt dat het meest ontroerende moment in de film voor hem is weggelegd.

Uiteraard zal Spielbergs film niet iedereen aanspreken. Het merendeel van de scènes bestaat uit politieke debatten en gesprekken over kwesties die nog altijd buitengewoon belangrijk zijn, maar een interesse in geschiedenis is en blijft verplicht als je ten volste wil genieten van deze prent. Daarnaast gaat de film een tikkeltje te lang. Zo'n tien minuten voor de aftiteling is er een perfect shot waarmee Spielberg zijn film had kunnen afsluiten. In plaats daarvan kiest hij ervoor om de moordaanslag op de president in zijn film te betrekken. Het is geen fatale misstap, maar de suggestie van Lincolns lot had de film ongetwijfeld van meer tragiek voorzien dan het laten zien van zijn sterven.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Lincoln:

Pluspunten Lincoln

Regie van Steven Spielberg, Acteprestaties van Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones en de rest van de cast, Prachtige sets, Sobere sfeer, Cinematografie van Janusz Kaminski, Muziek van John Williams

Minpunten Lincoln

Het einde had eleganter gekund

Nuttige recensie

12 / 15 personen vinden deze recensie van Lincoln nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series