In de vroege ochtend van 16 oktober 2012 heeft een groep jonge Roemeense vrienden 2 minuten en 48 seconden nodig om zeven waardevolle kunstwerken uit de Kunsthal te stelen.
Kunstroof is door Rick Schuttinga op 6 mei 2024 beoordeeld met een 6,5 / 10.
Filmmaker Jorien van Nes maakt gebruik van een spraakmakende zaak uit 2012, de kunstroof van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam door een Roemeense groep kunstleken. Werken van onder andere Gauguin, Matisse, Monet en Picasso worden ontvreemd.
‘De reconstructies dienen een wezenlijk doel.’
Het gaat erom wat Van Nes met het materiaal doet, want ben je geïnteresseerd in kunst dan is dit geen onbekend verhaal. Waar ik normaal gesproken geen fan ben van reconstructies in documentaires, dient het in Kunstroof een wezenlijk doel. De volledige roof wordt aantrekkelijk in beeld gebracht. De onduidelijke camerabeelden, politieverhoren en archiefjournaals alleen zouden onvoldoende zijn. Daarnaast komen specialisten aan het woord, van kunstexperts, een kunstdetective, rechercheurs en voormalig dief Okkie.
Kunstroof is een prima documentaire, voldoende onderhoudend, maar zal je alleen verbazen als de gebeurtenis nieuw voor je is - en dan met name de kunstroof, niet de docu als verteller. Van Nes heeft weinig nieuws te vertellen, tot de ontknoping, waarin nieuwe informatie wordt toegevoegd - we zijn immers alweer twaalf jaar verder.
Te zien op NPO Plus