Bart Geraedts (Bram van Schie) groeit op in een Limburgs dorpje. Zijn ouders en de katholieke kerk zijn heilig voor hem, totdat een jeugdliefde en een rebelse vriendschap daar verandering in brengen.
Hemel op Aarde is door Vince Christiaans op 11 november 2022 beoordeeld met een 7,5 / 10.
Regisseur Pieter Kuijpers staat bekend om zijn Nederlandstalige thrillers. Hij startte zijn carrière met het maken van afleveringen voor de serie 12 Steden, 13 Ongelukken en later maakte hij een reeks succesvolle films waaronder Van God Los (2003), TBS (2008), Doodslag (2012), Riphagen (2016) en de jeugdfilm De Griezelbus (2005). Zijn werk uit 2013 is veel persoonlijker. Met de film Hemel op Aarde bracht Kuijpers een ode aan zijn jeugd.
Hemel op Aarde speelt zich af in het Limburg van 1979. Een katholiek plaatsje waar iedereen elkaar kent en waar zelfs een Brabander een vreemde is. De dertienjarige Bart (Bram van Schie) is misdienaar en zijn oom Sef (Huub Stapel) is pastoor. Dankzij zijn oom en zijn moeder (Lies Visschedijk) zit het geloof er dik in bij Bart. 's Ochtends bidt hij tot God en elke dag ziet hij als zijn kans om de hemel op aarde te creëren.
‘Waar veel jonge acteurs houterig overkomen leveren Bram van Schie en Ella-June Henrad beiden sterk spel.’
Gedurende de film krijgt Bart te maken met ingrijpende veranderingen. Zijn vader (Jeroen van Koningsbrugge) raakt overspannen door het verlies van zijn baan en Bart zelf komt in de problemen dankzij een nieuwe vriend; een rot appeltje uit Vlaanderen. Ook in zijn gevoelsleven gebeurt er veel als hij verliefd wordt op de drie jaar oudere Moniek (Ella-June Henrard). Het meisje is ziek en Bart ziet het als zijn plicht om haar te helpen.
Hemel op Aarde is een film met een groot hart. Dat de dialogen veelal in dialect worden gevoerd maakt de film authentiek en herkenbaar voor kijkers onder rivieren. Herkenbaar zijn ook de locaties. Veel Limburgse plaatsen - met name het prachtige Sint Odiliënberg - spelen een belangrijke rol in de film. Daarnaast zal de muzikale bijdrage van Rowwen Hèze veel Limburgse kijkers een warm gevoel geven.
Ook filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want Hemel op Aarde bevat een aantal leuke knipogen. Zo is Bart in al zijn onschuld een fan van de musical Grease (1978) en komen er op de achtergrond tal van filmtitels langs. Vooral de scène die zich afspeelt in een videotheek bewijst Kuijpers dat hij oog heeft voor de klassiekers; de kleurrijke covers van verschillende typische videotheektitels komen duidelijk in beeld.
Aan de acteerprestaties van de jonge cast hoef ik weinig woorden vuil te maken. Waar veel leeftijdgenoten houterig overkomen leveren zij stuk voor stuk sterk spel. Vooral hoofdrolspelers Bram van Schie en Ella-June Henrad maken indruk. Samen zorgen zij ervoor dat hun relatie geloofwaardig overkomt en dat het koppel je aan het einde van de film bijblijft.
De drie grote namen zijn natuurlijk Lies Visschedijk, Huub Stapel en Jeroen van Koningsbrugge. Ook zij komen goed uit de verf. Van Koningsbrugge maakt dankbaar gebruik van zijn komische talenten, maar zelfs hij weet tegen het einde van het verhaal de gevoelige snaar te raken. Met het personage van Huub Stapel schijnt Kuijpers zijn licht op de karakteristieke bekrompenheid van de (katholieke) kerk.
In Hemel op Aarde laten Pieter Kuijpers en scenarioschrijver Edward Stelder ons op empathische wijze genieten van de knulligheid van Barts eerste liefde. Halverwege gooit hij het roer om en wordt Bart geconfronteerd met onzekerheid en verdriet, maar krijgt hij ook de kans om zijn eigen weg te kiezen. Dit zorgt voor een heftige omslag die op een nuchtere wijze wordt gepresenteerd. In handen van een mindere regisseur had Hemel op Aarde kunnen veranderen in een schaamteloze tranentrekker, toch weet Kuijpers de warmte te bewaren waardoor de film zijn authenticiteit behoudt.
Te zien op Pathé Thuis