Full Metal Jacket

1987

7,5
Recensie Full Metal Jacket (1987)

De pragmatische Amerikaanse marinier Joker observeert de onmenselijke gevolgen die de oorlog in Vietnam heeft op zijn mederekruten, van hun brute bootcamptraining tot de bloedige straatgevechten in Hue.

Full Metal Jacket is door op 5 januari 2024 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Full Metal Jacket heeft twee gezichten. Eigenlijk zijn het twee losse films, of in het beste geval een tweeluik, al is er nauwelijks een connectie tussen de eerste drie kwartier en de laatste vijf kwartier. In verhaal is geen link te vinden die de twee helften aan elkaar verbindt en dat is zonde, trainingservaringen worden niet meegenomen naar het slagveld.

De training van peloton 3092 op Parris Island, om marinier te worden binnen het Amerikaanse leger, is werkelijk fantastisch. Dit deel wordt gedomineerd door soldaat Pyle (Vincent D'Onofrio) en sergeant Hartman (R. Lee Ermey), twee personages die niet voorkomen in het tweede deel. Pyle maakt een grote transformatie door en de kijker is betrokken bij zijn lot.

‘De training krijgt misschien wel de volle score maar de oorlog in 'Nam weet niet volledig te overtuigen.’

De dialogen van Hartman schreef Kubrick samen met Lee Ermey en daar kon de filmmaker gebruikmaken van de ervaringen van Ermey als voormalig drilinstructeur van het US Marine Corps. Het is Hartmans show, zoals hij de groep aanvoert en heel soepel de meest waanzinnige kanonnades afvuurt op zijn rekruten. Lee Ermey had maar een paar takes nodig om te hebben wat Kubrick beoogde - iets waar de regisseur nou niet bepaalt om bekend stond. De eerste helft loopt veel soepeler vanwege Lee Ermey. Is het verhaal aangekomen in Vietnam dan verlopen de dialogen uiterst stroef; geen vloeiende gesprekken, maar wachten tot het jouw beurt is om je lijn op te zeggen.

De training krijgt misschien wel de volle score maar de oorlog in 'Nam weet niet volledig te overtuigen. Het is weinig enerverend, vooral doordat het een aaneenschakeling is van gebeurtenissen zonder onderlinge connectie. Wellicht wilde Kubrick hier een indruk geven van de oorlog, maar voelbare beleving mist hierbij. Tijdens een missie komt soldaat Joker zijn oude maat Cowboy tegen waarmee hij vanaf dan optrekt, maar naar hun verleden verwijzen de twee niet. Hun laatste missie tegen een scherpschutter is dan weer wel geslaagd.

De personages krijgen geen achtergrondverhaal mee en dat zorgt ervoor dat je moeilijker betrokken raakt bij de soldaten. Wel past het bij de training waarin individuele burgers worden omgevormd tot gezamenlijk denkenden moordmachines.

Full Metal Jacket is het verhaal van Joker, hij is de verteller. We volgen hem tijdens zijn training en missies, maar het eerste deel wordt overgenomen door twee anderen en het tweede deel weet Joker onvoldoende impact te maken. Je leert hem niet echt kennen waardoor je moeilijk een band met hem kunt opbouwen. Joker (Matthew Modine) is wat onverschillig, alle ellende doet hem niet zoveel, en dat past hem wel, zeker als oorlogsverslaggever.

Full Metal Jacket zal de een-na-laatste film blijken van Stanley Kubrick, die pas twaalf jaar later zijn oeuvre zal afsluiten met Eyes Wide Shut.

Te zien op Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Full Metal Jacket:

Pluspunten Full Metal Jacket

Eerste deel over training, Vincent D'Onofrio als soldaat Pyle, R. Lee Ermey als sergeant Hartman, Bootcamptraining, Scherpschutter-missie, Onverschillige Joker

Minpunten Full Metal Jacket

Tweede deel over de oorlog in Vietnam, Onderlinge link mist

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Full Metal Jacket nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series