Het verhaal over voetbalclub Feyenoord, Rotterdam-Zuid en een wereldhavenstad.
Feyenoord - Tussen Kade en Kuip is door Rick Schuttinga op 19 mei 2023 beoordeeld met een 5 / 10.
Op 11 mei wordt in Nederland de documentaire Feyenoord Tussen Kade en Kuip uitgebracht, drie dagen voordat Feyenoord haar zestiende landskampioenschap weet te winnen. De heruitgave moet een viering zijn van dat heuglijke moment, maar waarom voor Ferri Ronteltaps film uit 1983 is gekozen is een raadsel. Is dit de beste docu over de historie van Feyenoord? Eentje die het verdient weer onder de aandacht gebracht te worden? Heeft niemand dit vooraf bekeken en gedacht dat hier geen meerwaarde in zit? Hooguit geinig ruim 40 jaar terug, maar vandaag de dag heeft dit geen vertoningsrecht meer.
Tussen Kade en Kuip is een zeer matige documentaire. Het gaat alle kanten op: van het heden van toen (jaren '80) terug in het verleden. Kriskras door elkaar en in elkaar geflanst. Aangevuld met clubiconen - Gullit, Moulijn, van Hanegem, Cruyff en anderen - die in minder dan een minuut iets zeggen. Ze hebben niets te melden, ze zijn in de documentaire verwerkt vanwege hun status; het etaleren van bekende namen.
‘Heeft vandaag de dag geen vertoningsrecht meer.’
Je komt niets nieuws te weten over de historie van Feyenoord. De opkomst van de haven, voetbal als enig tijdverdrijf, arbeiderswijken, Duitsland die tijdens de Tweede Wereldoorlog het staal van De Kuip wilde hebben: het zijn de bekende onderdelen, maar de diepte gaat het nooit in, daarvoor is de drie kwartier veel te kort.
Met een documentaire wil je iets zeggen of de kijker tot inzicht brengen. Wat wil Tussen Kade en Kuip vertellen? Niets, het resultaat is een hoop achter elkaar geplakt - waartussen zelfs een opgevoerd Duits toneelstukje - in de hoop dat het als geheel iets wordt.
Wat wél werkt is het tijdsbeeld van de jaren '80. Het plat Rotterdams in de kroeg, de rijtjeshuizen, de haven en auto's; de gehele setting van die tijd. Ook herinneringen ophalen met clubiconen, al is hun invulling onvoldoende, dat ligt echter niet aan de getoonde mensen zelf, maar aan de visie van de filmmaker.
Te zien op Prime Video