In het Algiers Motel worden drie Afro-Amerikaanse burgers doodgeschoten door de blanke politie van Detroit, de staatspolitie en leden van de National Guard.
Detroit is door Rick Schuttinga op 29 september 2017 beoordeeld met een 6,5 / 10.
Detroit focust zich specifiek op het Algiers Motel Incident tijdens de rellen van 1967 in de stad. De vertelling eromheen heeft als doel meerdere hoofdpersonages uit te lichten en te voorzien van diepgang, wat echter niet lukt. Niemand valt op, niemand zet een memorabele rol neer.
Heb je te doen met de Afro-Amerikaanse personages? Nee. De oorzaak ligt niet bij de kijker, maar bij de film. Deze weet je namelijk niet te raken vanuit de juiste hoek; die van de onderdrukten. Het is een waargebeurd verhaal, maar de blanken komen in ieder hoofdstuk het beste uit de verf. Geeft dit onrecht je een gevoel van machteloosheid? Nee. Detroit laat het belangrijkste na: gevoel overbrengen, vanuit welke hoek dan ook.
‘Een prima film, maar gaat niet onder je huid zitten.’
Het indrukwekkende gevoel van de trailer blijft achterwege. Detroit is een prima film, maar gaat niet onder je huid zitten. Van de regisseur van Zero Dark Thirty (2012) en The Hurt Locker (2008) verwacht ik meer. Duurt te lang, is voorzien van te veel hoofdstukken en kan makkelijk een half uur korter - of dat half uur beter besteden; aan het overbrengen van gevoel bijvoorbeeld.
Te zien op Pathé Thuis