Liudmila is een trouw communist. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders.
Dear Comrades! is door Rick Schuttinga op 22 januari 2021 beoordeeld met een 8 / 10.
Dear Comrades! geeft mooi een tijdsbeeld weer, communistisch Sovjet-Unie in 1962. Prachtig geschoten in zwart-wit; een interessant stukje geschiedenis.
‘Wat te zeggen en wat niet? Wanneer wel praten en wanneer je mond houden?’
Het verhaal draait om de botsing van twee werelden: moeder is partijlid en overtuigd communist, haar eigenzinnige en vrijgevochten dochter wilt er niets van weten. Dit komt tot een climax tijdens een arbeidersstaking die hard wordt neergeslagen door de autoriteiten.
Het persoonlijke verhaal is de rode draad, vanuit het oogpunt van de moeder, een hooggeplaatste insider. Dear Comrades! draait echter vooral om het communisme - en dan vooral de eerste scheuren en het langzaam afbrokkelen ervan.
De communistische hiërarchie is sterk voelbaar. Wat te zeggen en wat niet? Wanneer wel praten en wanneer je mond houden? Het continue gevaar van de mensen om je heen. Een kameraad en partijgenoot kan plots je vijand zijn als deze je verraadt. Om na de dreiging te doen alsof er niets is gebeurd - en jij speelt het spelletje weer mee uit angst.
Zonder rangen en standen te noemen zie en voel je de hiërarchie. In de ene scène ben je een strenge leider over anderen, in de volgende scène een bevend hoopje mens als iemand anders weer boven jou staat. Op partijbijeenkomsten staat men steeds te bibberen, met rammelende handjes en bevende stemmen. Zeg ik wel het juiste?
Te zien op Pathé Thuis, CineMember en Sooner