Zain is een 12-jarige jongen en staat in de rechtbank tegenover zijn ouders. Hij klaagt hen aan omdat ze hem het leven hebben gegeven.
Capharnaüm is door Rick Schuttinga op 8 februari 2019 beoordeeld met een 8,5 / 10.
Wat is de wereld, in dit geval Libanon, toch een verdorven en troosteloze plek. Geen toekomst, geen hoop, geen leven. Capharnaüm toont de droevenis zo rauw dat het binnenkomt. Dus ondanks - of juist dóór - de zware en sombere toon een prachtfilm. Eén die je kijk op de wereld verruimd.
Zain is één en al goed, geen kwade wil in die jongen. Het is zijn omgeving die hem slechte dingen laat doen. Een aantal van zijn acties juich je toe, andere neem je hem niet kwalijk. Want wat zou jij doen in zijn situatie?
‘Waarom kiezen voor nieuw leven als dat leven geen leven is?’
Blanke weldoeners hebben gelukkig maar een minimale rol in Capharnaüm, maar wanneer zij leed komen verzachten in de gevangenis voel je plaatsvervangende schaamte, te gênant voor woorden. Toch is het dubbelop, want als zij niet helpen, wie dan wel?
Een film ophangen aan een fascinerende gewetensvraag. Waarom kiezen voor nieuw leven als dat leven geen leven is? Als de plaats of het land waar je woont de hel op aarde is? Als je nul zicht hebt op een menselijke toekomst? Als je geen voedsel, onderdak of scholing kunt bieden? Wat is jouw plicht naar je kinderen, zelfs nog voordat ze geboren zijn?
Te zien op Pathé Thuis, NPO Plus, CineMember en Sooner