Filmjaar 2023 - Jordy Gomes

Door Jordy Gomes op 28 december 2023

Het jaar is weer voorbijgevlogen. Hieronder volgen mijn lijstjes met het beste, het minste én de teleurstellingen van filmjaar 2023. Ook blik ik met enthousiasme vooruit naar de films van 2024. Veel kijkplezier toegewenst!

Persoonlijke favorieten

  1. The Fall of the House of Usher
    Deze miniserie op Netflix is doordrenkt met de kenmerkende horror van schrijver Edgar Allan Poe. Elke aflevering heeft zijn eigen, unieke tintje en de gehele cast speelt buitengewoon goed. Weet dat je als liefhebber van psychologische martelingen hier aan het juiste adres zit.
  2. The Holdovers
    Een prachtig verhaal over onverwachte vriendschap vinden tijdens de feestdagen, dat thematisch mooi met elkaar wordt verbonden. Niet zoetsappig, wel realistisch en daardoor subtiel hartverwarmend.
  3. Spider-Man: Across the Spider-Verse
    Net als zijn voorganger zet ook Across the Spider-Verse een nieuwe mijlpaal binnen het animatiegenre. Het is wonderbaarlijk hoe verschillende animatiestijlen zo fantastisch samenkomen. Een visueel kunstwerk.
  4. Priscilla
    Het intieme privéleven tussen Elvis Presley en zijn vrouw Priscilla biedt voldoende stof voor een aangrijpend drama, met een kwetsbare acteerprestatie van Cailee Spaeny. De film laat zien hoe makkelijk je beïnvloed kan worden door roem en adoratie. Een betoverend sprookje dat verandert in een eenzame waarschuwing.
  5. The Whale
    Brendan Fraser geeft dit personage een hart en ziel. Een betreurend portret van een man met obesitas die weet dat het einde nabij is, en koste wat kost de relatie met zijn vervreemde dochter wil redden. Heel goed gedaan.
  6. Killers of the Flower Moon
    Een film die wordt overspoeld met pijn, verdriet en dood, maar daardoor ook imponeert. Een aangrijpende misdaadsaga waarin het idee van liefde het pad kruist met laaghartig verraad door hebzucht, zoals alleen regisseur Martin Scorsese die kan maken.

Flops

  1. Winnie the Pooh: Blood and Honey
    Deze horrorfilm over Winnie the Pooh slaat echt helemaal nergens op. Het acteerwerk is om te huilen, van een script is amper sprake en ook de technische vaardigheden zijn afgrijselijk. Zoals Pooh zelf zou zeggen: “O, Bother.”
  2. Doggy Style
    Het betreft hier een typische platvloerse komedie – met seks, drugs en grove grappen – maar dan verteld door pratende honden. De film is gewoonweg niet grappig en ik kan me niet voorstellen dat volwassenen plezier beleven aan deze flauwekul.
  3. Cocaine Bear
    Een mogelijk geinig concept dat de grond in wordt gewerkt door alle aspecten om de beer heen. De film is pijnlijk irritant en doet te hard zijn best om ‘cool’ te lijken. Een onuitstaanbare zit die eerder uit zijn lijden verlost moest worden.
  4. Meg 2: The Trench
    Een vervolg op The Meg (2018) was niet nodig geweest en had, gezien de kwaliteit van deze film, ons ook beter bespaard kunnen blijven. Er is vast publiek voor dit soort hersenloos vermaak, maar wat mij betreft verdrinkt The Meg 2 in zijn eigen stupiditeit.
  5. Expendables 4
    Van het oorspronkelijke idee is bijna niets meer over. Dit is een Jason Statham actiefilm waarbij een aantal van zijn vrienden kort om de hoek komen kijken. Zelfs Stallone lijkt er klaar mee te zijn. Het zorgt ervoor dat deze laatste kliekjes van The Expendables bijna niet te verteren zijn.
  6. Aquaman and the Lost Kingdom
    Dit is één van de meest onsamenhangende films binnen het superheldengenre die ik in een lange tijd heb gezien. Het is daarom passend dat het DC-filmuniversum samen met dit vervolg op Aquaman definitief kopje onder gaat.

Verrassingen

  1. Blue Eye Samurai - Seizoen 1
    De bloederige moordpartijen worden op spectaculaire wijze gevisualiseerd in een serie die blijft trakteren op artistiek-vormgegeven shots. In combinatie met een aangrijpend verhaal én complexe personages creëer je hiermee de grootste verrassing van het jaar.
  2. Nimona
    De band tussen ridder Ballister en gedaanteverwisselaar Nimona werkt uitstekend vanwege hun sterke contrasten, wat zorgt voor een speelse sfeer. Dat de film ook op een organische manier homoseksuele representatie in het verhaal weet te verwerken is de kers op de taart.
  3. Flora and Son
    De moeilijke relatie tussen Flora en haar zoon wordt geleidelijk verbeterd dankzij hun gedeelde passie voor muziek. Dit is een heerlijke feelgood-film die laat zien hoe muziek verschillende mensen met elkaar verbindt.
  4. Till
    Deze zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis opent je ogen tegen het onrecht dat de mens soms wordt aangedaan en bevat de relevante boodschap dat we niet langer mogen wegkijken. Een krachtige en belangrijke film om een keer te zien.
  5. Are You There God? It’s Me, Margaret.
    Een mooie coming-of-age-film waarin het titelpersonage haar eigen identiteit moet ontdekken in een nieuwe omgeving, met gepaste dramatische momenten volledig in dienst van de personages. Een goede keuze om je weer even ongemakkelijk jong te voelen.
  6. Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem
    De bewust onvolmaakte animatie oogt uniek en de tieners die de stemmen inspreken weten met hun geïmproviseerde gekibbel ontzettend te vermaken. Het maakt de film een geslaagde poging om TMNT te moderniseren voor een jongere generatie.

Barbie & Oppenheimer kunnen inhoudelijk niet meer van elkaar verschillen, maar beide slagen met vlagen in wat ze willen bereiken. Deze combinatie onder de naam ‘Barbenheimer’ werd een wereldwijd fenomeen en verdient daarom een speciale vermelding.

Teleurstellingen

  1. Ant-Man and the Wasp: Quantumania
    Dit is zo doorsnee als een Marvel-film kan zijn. Er gebeurt vrijwel niks van waarde en de ondermaatse CGI is opvallend pijnlijk om naar te kijken. Marvel is niet meer wat het is geweest.
  2. The Nun II
    Regisseur Michael Chaves is intussen verantwoordelijk voor drie films binnen het Conjuring-universum, en hij begrijpt nog steeds niet hoe je effectief spanning moet opbouwen. Dit is een vervolg dat compleet gebrek aan originaliteit en creativiteit vertoont.
  3. Five Nights at Freddy’s
    Typische tiener-horror gemaakt om fans van de videogame te bekoren, maar deze filmadaptatie bewijst eerder hoe saai het kan zijn als je zelf niet achter de besturing zit.
  4. Indiana Jones and the Dial of Destiny
    Geen gepassioneerd vervolg, maar een commercieel product dat de verwondering van weleer niet opnieuw kan creëren. Wat overblijft is een degelijke imitatie, maar een imitatie niettemin.
  5. The Flash
    Veel lelijk spektakel dat te lang doorgaat. De CGI lijkt soms op plastic poppetjes en kan echt niet meer anno 2023. Misschien had deze superheldenfilm meer indruk achtergelaten als deze een jaar of tien geleden werd uitgebracht, want nu zit The Flash vast in het verkeerde tijdperk.
  6. The Exorcist: Believer
    Dit is een filmtitel die verwachtingen met zich meebrengt, maar dit geforceerde vervolg is niks meer dan je standaard horrorfilm waar ‘The Exorcist’ op is geplakt. Met nog twee delen op komst wacht ik sceptisch af.

Vooruitblik 2024

  1. Kingdom of the Planet of the Apes
    De moderne Planet of the Apes-trilogie (bestaande uit Rise, Dawn & War) behoren tot mijn favoriete films, ooit. Ik ben optimistisch dat het verhaal op natuurlijke wijze wordt voortgezet.
  2. Inside Out 2
    Het origineel is één van Pixar’s sterkste films, dus mijn verwachtingen zijn hooggespannen voor dit vervolg dat een aantal nieuwe emoties introduceert.
  3. Joker: Folie à Deux
    Het superheldengenre kan wel wat verfrissends gebruiken. Joaquin Phoenix is terug als Joker met Lady Gaga in de rol van Harley Quinn, in een film die wordt beschreven als een duistere musical. Ik ben helemaal in!
  4. Mickey 17
    Een nieuwe sciencefictionfilm van Bong Joon-ho (Parasite) met de veelzijdige Robert Pattinson in de hoofdrol. Meer hoef ik niet te weten om enthousiast te worden.
  5. The Zone of Interest
    Een grauw oorlogsdrama over een kampcommandant met een ruime dienstwoning, direct gelegen naast Auschwitz. Met dit concept kun je thematisch zoveel doen. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld.
  6. Memoir of a Snail
    Met nog geen officiële releasedatum in zicht is het de bedoeling dat deze stop-motion animatiefilm van de maker achter Mary & Max (2009) ergens in 2024 in de bioscopen verschijnt. Hopelijk pakt zijn nieuwste werk net zo fantastisch uit als eerdergenoemde film.

Alle artikelen