Miles Morales doet zijn best als de Spider-Man van Brooklyn, maar wanneer slechterik Spot een gat in het multiversum opent zijn er meerdere 'spinnenmannen' nodig om dit gevaar op te lossen.
Spider-Man: Across the Spider-Verse is door Jordy Gomes op 1 juni 2023 beoordeeld met een 8,5 / 10.
Spider-Man: Into the Spider-Verse ging er in 2018 vandoor met de Oscar voor beste animatiefilm. Terecht ook, want zijn visuele vormgeving - die de stripboeken tot leven bracht op het scherm - was ongekend bijzonder. Het experimenteren met verschillende stijlen gaat in dit vervolg, Across the Spider-Verse, nog een stap verder.
Direct na het verlaten van de bioscoopzaal komt de realisatie: Across the Spider-Verse zet een nieuwe mijlpaal binnen het animatiegenre. Het is verbazingwekkend om te zien hoe, in dezelfde scènes, verschillende stijlen samenkomen tot één coherent geheel.
‘Across the Spider-Verse zet een nieuwe mijlpaal binnen het animatiegenre.’
Vijanden die gemaakt zijn van een soort karton-animatie, de prachtige waterverf-achtige wereld van Gwen Stacy, de chaotische krantenknipsel-stijl van de rockende Spider-Punk - de unieke vormen van animatie stapelen zich in rap tempo op. De film zit boordevol shots die je zo als kunstwerk aan de muur kunt hangen. Je kijkt je ogen uit.
Dit vervolg groeit met haar hoofdpersonages. Miles en Gwen zijn ouder en meer ervaren, maar hierdoor krijgen ze ook vaker tegenslagen te verduren. De focus ligt voornamelijk op hun karakterontwikkeling, wat zorgt voor een groter én persoonlijker verhaal. Welke opofferingen moet je maken om Spider-Man te zijn? Het uitbouwen van deze vraag creëert een interessante draad door het plot heen. Hierdoor wordt Across the Spider-Verse volwassener dan zijn voorganger.
Als liefhebber van Spider-Man is dit een feest der herkenning. Tijdens de scènes in het multiversum kun je uit diverse vormen van media wel een bekende spinnenman spotten. Zelfs de gebeurtenissen uit No Way Home (2021) worden subtiel benoemt. Alles staat met elkaar in verbinding. Hiertegenover staat dat, mede door dit gedeelte van de film, de speelduur wat aan de lange kant is én er zoveel gebeurt dat het geheel druk kan overkomen. Desondanks gaat het balanceren - tussen fanservice en het vinden van een sterke continuatie van het verhaal - de film goed af.
Across the Spider-Verse is tegelijk met het aankomende vervolg, Beyond the Spider-Verse, in productie gegaan. Het is dan ook de helft van één geheel. Hoe de film afrond maakt je razend enthousiast naar meer. Ik ben nieuwsgierig hoe ze dit centrale conflict oplossen en welke verrassingen ons te wachten staan.
Na afloop mag Spider-Man: Across the Spider-Verse zijn voorganger in kwaliteit minstens evenaren, en in sommige aspecten zelfs overtreffen. Wie had gedacht dat het (tegenwoordig uitputtende) superheldengenre nog zo'n creatieve film kon aanleveren? Deze samenwerking tussen Sony en Marvel zet animatie weer helemaal op de kaart.
Te zien op Netflix en Pathé Thuis