Tom Holland keert terug als Spider-man voor de zesde keer in Spider-Man: No Way Home. In deze langverwachte film moet Spider-man dealen met de gevolgen van de gebeurtenissen uit Spider-Man: Far From Home en neemt hij het op, met hulp van M.J., Ned en zelfs Doctor Strange, tegen verschillende, bekende schurken in een veranderde wereld.
Spider-Man: No Way Home is door Gillan Wijngaards op 20 december 2021 beoordeeld met een 8 / 10.
Zelden was de hype voor een superheldenfilm zó groot als bij Spider-Man: No Way Home. De geruchten en wensen over de film gierden de wereld rond de afgelopen maanden en het moet gezegd worden: zelfs met alle torenhoge verwachtingen, stelt de film niet teleur.
Ik ben niet dé grootste Marvelfan ter wereld. De bekende superheldenformule wordt, in mijn optiek, soms wat te repetitief en dat is precies waar deze derde Spider-Man film (voor mij) juist positief uitblinkt. Samen met een handjevol andere Marvelfilms wist deze film mij écht te verrassen en mijn aandacht vast te houden voor 2,5 uur (vooral door een uitmuntende tweede helft).
‘Vooral Willem Dafoe bewijst maar weer dat hij, met afstand, de meest iconische Spider-Man slechterik is tot nu toe.’
Tom Holland doet het opnieuw goed als Peter Parker, die hij voldoende karakter geeft om zich te kunnen differentiëren van de acteurs die eerder Spider-Man speelden. Hij krijgt prima tegengas van zijn tegenspelers en vooral van Zendaya. De aanwezigheid van Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) is nodig voor het plot, maar de interactie/de band tussen de twee superhelden is vrij minimaal. Dat alle acteurs te maken hebben met dialogen die hier en daar goedkope, slechte grappen bevatten, is iets wat we er gewoon een beetje moeten bijnemen bij Marvel.
Het beste én het slechtste deel van de film ligt bij de 'bad guys'. In de laatste trailers werd al duidelijk dat de Green Goblin (Willem Dafoe), Doc Ock (Alfred Molina), Electro (Jamie Foxx), Sandman (Thomas Haden Church) en Lizard (Rhys Ifans) terugkomen. De eerste twee genoemden stelen de show en vooral Willem Dafoe bewijst maar weer dat hij, met afstand, de meest iconische Spider-Man slechterik is tot nu toe. De rest echter krijgt zó weinig te doen en zo'n afgeraffelde verhaallijn dat het voelt dat ze er vooral bij zijn voor de show. Jon Watts heeft een film neergezet van 2,5 uur die wat klungelig start, maar die zo ontzettend veel te bieden heeft in de tweede helft dat hem dat vergeven is. Spider-Man: No Way Home is een Marvelfilm hoe we die graag zien: spectaculair, vlot, emotioneel, dramatisch, spannend en over-the-top.
Te zien op Netflix, Prime Video, Pathé Thuis en Viaplay