Wanneer buitenaardse machines de mensheid beginnen uit te roeien wordt de gescheiden vader Ray Ferrier (Tom Cruise) tot het uiterste gedreven om zijn jonge dochter Rachel (Dakota Fanning) en tienerzoon Robbie (Justin Chatwin) te beschermen.
War of the Worlds is door Vince Christiaans op 27 oktober 2018 beoordeeld met een 8,5 / 10.
In de tweede helft van de negentiende eeuw stonden Jules Verne en H.G. Wells aan de wieg van het sciencefictiongenre. Sindsdien hebben hun verhalen als inspiratie gediend voor talloze films. In tegenstelling stond Verne hield Wells zich minder bezig met technische mogelijkheden van de wetenschap. Hij vroeg zich af hoe bepaalde wetenschappelijk uitvindingen en ontdekkingen de mens en zijn sociale omgeving konden beïnvloeden.
Zijn meest invloedrijke boek is waarschijnlijk The War of the Worlds (1898), waarin hij zijn onvrede uitte over het Britse kolonialisme door middel van het toentertijd unieke concept van een buitenaardse invasie. Het boek werd voor het eerst verfilmd te midden van de Koude Oorlog, waardoor de spanningen tussen de VS en Sovjet-Unie nog altijd voelbaar zijn in het eindproduct. Steven Spielberg liet zich voor zijn bewerking inspireren door de terroristische aanslagen van 11 september 2001.
Visueel is de invasie dan ook overduidelijk beïnvloed door de traumatische beelden van 9/11. We zien kledingstukken die uit de lucht naar beneden dwarrelen, mensen bedekt in gruis, vluchtelingen in westerse kledij en borden die zijn volgeplakt met foto's van vermisten. Hierdoor wordt War of the Worlds niet de flitsende actiefilm die je misschien verwacht. In plaats daarvan reflecteren de filmmakers op de griezelige gebeurtenissen van de vroege jaren '00 en hun sombere nasleep. Het maakt War of the Worlds tot één van Spielbergs meest intense en ondergewaardeerde films.
Te zien op Netflix, Pathé Thuis en SkyShowtime