De familie Tracy leidt een geheime organisatie genaamd International Rescue, wiens missie het is mensen in nood te redden, waar ook ter wereld.
Thunderbirds is door Rick Schuttinga op 6 augustus 2023 beoordeeld met een 8 / 10.
Thunderbirds is recentelijk nog een animatieserie geweest en in 1966 een speelfilm als opvolger van de succesvolle serie; dé televisieserie van maar liefst 32 afleveringen (26 uur!) welke werd uitgezonden vanaf 1965.
Zelf was ik de tweede generatie die als kind heeft genoten van de spannende avonturen van de familie Tracy en hun geheime organisatie International Rescue. De missies spelen zich af in 2026 dus het duurt niet lang meer voordat we het toekomstbeeld van Thunderbirds hebben ingehaald.
‘Thunderbirds are (still) Go!’
Als je je afvraagt of de missies van het internationale reddingsteam nog steeds spannend zijn hoeft maar opzij te kijken naar de derde generatie om te zien dat een negenjarige nog steeds aan de bank zit gekleefd afvragend of de missie zal slagen. Thunderbirds leunt hevig op jeugdsentiment maar kan los daarvan ruim een halve eeuw later nog zelfverzekerd op eigen benen staan.
Alles ziet er nog steeds fantastisch gedetailleerd uit. De meest coole voertuigen komen voorbij, met cockpits, schermen, hendels en lichtjes. Niet alleen voor kinderen om de ogen uit te kijken. De groene Thunderbird 2 was altijd favoriet, met een buik die gevuld kon worden met containers met allerhande hulpmaterieel, alles om iedere missie tot een goed einde te brengen. Vandaag de dag gaat goed bewaarde merchandise nog steeds voor aanzienlijke bedragen van de hand.
Thunderbird 5 vangt vanuit de ruimte alle radioverkeer op en onderschept zo situaties waarin zij als reddingsteam kunnen helpen. Operaties spelen zich af over de hele wereld: onder water, op het land, in de lucht en zelfs in de ruimte. Dit zorgt voor de meest uiteenlopende settings. Toch zie je bepaalde elementen steeds terugkeren, heel grof gezegd kun je stellen dat iedere aflevering hetzelfde verloopt maar in een ander jasje is gestoken. Dit is niet erg zolang het niet vervelend of té opvallend wordt. In hoeverre je de personages echt leer kennen is maar de vraag, laat staan of ze interessante karakterontwikkelingen doormaken.
Het hergebruik van beelden is slim maar ook opvallend herhalend. Dat voor close-ups echte handen worden gebruikt is logisch omdat dit voor het beste resultaat zorgt. De flow is niet altijd even vlot (meer), shots gaan te lang door. Er is altijd weer tijdsnood en de missie wordt op het laatste moment tot een goed einde gebracht. Ze worden wel serieus benaderd en dat is een groot pluspunt. De afleveringen zijn grotendeels losstaand, sommige verhaalelementen komen als rode draad terug.
De twee uur durende documentaire Filmed in Supermarionation (2014) op Netflix geeft een nostalgische kijk achter de schermen van de studio, de makers een gezicht en uitleg over de productie. Een leuke aanvulling na het zien van de originele serie.
Nog ruim voor 1974, waarin Lucas baanbrekende special effects ontwikkelde maakte Thunderbirds al gebruik van verbluffende practical effects. Dit is één van de grote charmes van de serie. Rook, vuur en water zijn niet het makkelijkst te controleren. De productie had de grootste moeite alle ontploffingen realistisch weer te geven, maar door langzamer afspelen werd het gewenste resultaat bereikt. De effecten zijn nog steeds heel tof, vooral de pyrotechniek.
Thunderbirds kent vele iconische elementen: de marionetten poppen, de blauwe overalls met lichtblauwe sjerp, die typische caps, de unieke vliegtuigen. En wie kent de theme song niet?
De conclusie bijna zestig jaar later? Thunderbirds are (still) Go!