Tetris

2023

7
Recensie Tetris (2023)

Henk Rogers (Taron Egerton) ziet een goudmijn in het spelletje Tetris. Hij en meerdere partijen willen allemaal maar één ding: de internationale rechten voor Tetris bemachtigen.

Tetris is door op 6 april 2023 beoordeeld met een 7 / 10.

De simpliciteit heeft er vast voor gezorgd dat Tetris een wereldwijd fenomeen is geworden. Het bekende videospel mag dan miljarden keren verkocht zijn, ver voor dit succes was het een puinhoop. Apple TV+ brengt deze verfilming van het verhaal achter Tetris. En nee, het gaat niet over het maken van het spel.

Tetris bevat een Nederlandse insteek. Hoofdrolspeler Taron Egerton mag misschien niet uit ons kikkerlandje komen, maar zijn personage Henk Rogers benoemt meerdere malen dat hij van oorsprong een Nederlandse achtergrond heeft. Hier wordt verder niets mee gedaan, maar het feit dat dit soort details worden benoemd geeft aan dat de makers proberen om trouw te blijven aan de werkelijkheid.

‘Een grappige strijd om de rechten van Tetris te bemachtigen.’

Taron Egertons charisma zorgt er meteen voor dat je achter de ideeën staat waar zijn karakter Henk in wil investeren. Een vlotte prater die de kans van zijn leven pakt wanneer het spelletje Tetris op zijn pad komt. In de film heeft de game al wereldwijde distributie vastgesteld, behalve in Japan. Henk besluit zelf naar Nintendo te gaan om met hen zaken te doen.

Wat volgt is een interessant en soms zelf humoristisch kijkje achter de schermen. De details, wat betreft de rechten van Tetris, zijn nogal vaag. Een programmeur in Rusland is verantwoordelijk voor het spel, waardoor Nintendo, Henk én een gigantisch Amerikaans bedrijf allemaal tegen hun zin in zaken moeten doen met de Sovjet-Unie in een tijd waarin het communisme op zijn hoogtepunt was.

Eigenlijk is de film één grote strijd om de rechten van Tetris te bemachtigen. Het politieke aspect is soms wat langdradig, maar de aandacht dwaalt nooit lang af. We zien de deelnemende partijen constant falen - ze willen elkaar te slim af zijn én proberen onderling nieuwe deals te sluiten. Elke benarde situatie creëert voor de kijker weer plezier. Vooral komisch is het stuk waarin alle vertegenwoordigde partijen gescheiden van elkaar aanwezig zijn in hetzelfde gebouw en de Russen steeds van kamers moeten verwisselen om te onderhandelen.

Een goed luisterend oor zal het bekende Tetris-deuntje ook hebben gehoord, deze wordt slim door de soundtrack geweven en maakt, met zijn speelse structuur, situaties nog grappiger. Ook de 8-bit game-animaties zijn een positieve aanvulling op het verhaal. Deze worden onder meer gebruikt wanneer we een nieuwe locatie bezoeken. Het draagt allemaal bij aan de gedeelde liefde voor het bekende spelletje.

Echter zijn er ook elementen die je voor lief moet nemen: zoals karakters die als stereotypen worden afgebeeld (de rijke zakenman en de gluiperige Rus), én het Amerikaniseren van bepaalde plotpunten. Je merkt meteen wanneer dingen groter worden gemaakt dan hoe ze waarschijnlijk echt zijn gebeurd. De overtrokken climax, inclusief autoachtervolging, is hier een goed voorbeeld van.

Dit zijn maar kleine obstakels die het algemene genot van de film niet indeuken. Taron Egerton zet een goede hoofdrol neer en de insteek van het verhaal is zo apart dat de nieuwsgierigheid om Tetris te bekijken het uiteindelijk wint. Geïnteresseerd in videogames of merkwaardige achtergrondverhalen? Dan is dit het potje Tetris dat je moet aangaan.

Te zien op Apple TV+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tetris:

Pluspunten Tetris

Taron Egerton als (de van oorsprong Nederlandse) Henk Rogers, Tetris muziek en 8-bit animaties, Grappige invalshoek door te focussen op de strijd om de rechten van Tetris te bemachtigen, Humoristische momenten

Minpunten Tetris

Politieke aspect wat langdradig, Karakters die als stereotypen worden weergegeven, Amerikaniseren van bepaalde plotpunten

Nuttige recensie

35 / 35 personen vinden deze recensie van Tetris nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies