Metropolis

1927

9,5
Recensie Metropolis (1927)

In een futuristische stad die verdeeld is tussen de arbeidersklasse en stadsplanners, wordt de zoon van het meesterbrein van de stad verliefd op een profeet uit de arbeidersklasse die de komst van een bemiddelaar voorspelt.

Metropolis is door op 18 oktober 2022 beoordeeld met een 9,5 / 10.

Metropolis speelt zich af over vier jaar tijd, in 2026. De film uit 1927 toont een toekomstvisie een eeuw verder. De wereldstad Metropolis kun je zien als de futuristische toren van Babel, inclusief de zeven zonden waaraan gerefereerd wordt. In Metropolis leeft de elite veilig en vrij bovengronds en de arbeiders opgesloten ondergronds. Het is metaforisch het hoofd (de rijke denkers) en de handen (hardwerkende arbeiders) die terugkomt in de belangrijke uitspraak: "De bemiddelaar tussen hoofd en handen moet het hart zijn."

Dat hart is Freder Fredersen (Gustav Fröhlich). Hij wordt op slag verliefd op Maria en onder haar aanmoediging en met haar ondersteuning moet hij de twee kampen samenbrengen. Hij komt uit de hogere klasse, zij uit de arbeidersklasse. De overwerkte arbeiders worden zichtbaar gebruikt als wegwerpmateriaal; de zielloosheid geïllustreerd door het ritmisch bedienen van de hartmachine.

‘De bemiddelaar tussen hoofd en handen moet het hart zijn.’

Tussen wetenschapper Rotwang en stadsbaas Joh Fredersen is nog een interessante vete te vinden. Eentje rondom Hel, de vrouw van Joh en moeder van Freder. Metropolis is op veel vlakken een uitdagend, dynamisch en gelaagd verhaal.

Metropolis was één van 's werelds eerste sciencefictionfilms en heeft ontelbare films erna geïnspireerd. Met een gigantisch budget zijn onder andere heel vernuftige special effects gecreëerd, allerlei technieken komen voorbij. Met veel expressie, kijkdoos achtige decors en uitbundige settings lijkt het alsof je naar een theatervoorstelling kijkt. Het lab van Rotwang spreekt tot de verbeelding, daarbij is vooral de transitie van Maria naar het machinemens erg aantrekkelijk gedaan.

Vanwege de Grote Depressie had Fritz Lang geen moeite duizenden figuranten te vinden. Naar zeggen was Lang moeilijk om mee te werken. Hij dreef de cast en crew tot het uiterste: wekenlange opnames voor één scène, blootstelling aan extreme kou of hitte, hoofdrolspelers hun eigen gevaarlijke stunts laten doen en shots tientallen tot honderden keren overdoen. Niet zo gek dat de filmopname anderhalf jaar in beslag heeft genomen.

Met tweeënhalf uur speeltijd geen licht te verteren film, maar absoluut de moeite waard. Is Metropolis de perfecte film? De tijd zal het leren: wanneer de laatst missende scènes ergens opduiken en worden toegevoegd aan de al grotendeels complete gerestaureerde versie uit 2010 - welke trouwens volledig(!) is te zien op YouTube, een groot cadeau.

Te zien op Criterion

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Metropolis:

Pluspunten Metropolis

Profetische insteek verhaal, Toekomstvisie, Contrast twee werelden, Ritmische arbeidersklasse, Interessante vete, Mooi liefdesverhaal, Vernuftige special effects, Uitbundig, Uitdagend, dynamisch en gelaagd verhaal, De moeite waard om te zien, Laatste versie op YouTube te zien

Minpunten Metropolis

-

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Metropolis nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series