Het verhaal van drie gezinnen aan de vooravond van Sinterklaasavond.
Makkers, Staakt Uw Wild Geraas is door Rick Schuttinga op 9 december 2023 beoordeeld met een 7 / 10.
Het heerlijk avondje is net achter de rug, maar het is altijd een goed moment om de eerste Nederlandse Sinterklaasfilm te kijken - en tevens één van de weinige dramafilms gesitueerd tijdens dit Hollandse kinderfeest. Niet óver Sinterklaas, maar voorafgaand en tijdens het feest; niet vóor kinderen, maar juist voor volwassenen.
Rademakers opent de film met "O, kom er eens kijken!" en zet daarmee direct de juiste toon. Dit keer geen boekverfilming, iets waar de filmmaker toch wel om bekend staat. In Staakt Uw Wild Geraas rijden de Pieten op scooters en zijn ze zoals één van de kinderen hardop zegt "gewoon zwart geverfd". En dat is voor een film van zes decennia geleden prima, zo was het toen. Gelukkig groeien tradities wel mee met de tijd.
‘Heerlijk charmante nostalgie die je toch wel het liefste kijkt tijdens de koude wintermaanden.’
Makkers Staakt Uw Wild Geraas is een drieluik over verschillende Amsterdamse families die hun eigen sores hebben in aanloop naar pakjesavond. Dat Rademakers - samen met zijn vrouw Lili en Jan Blokker - het scenario heeft geschreven met volwassenen in gedachte is wel duidelijk door de suggestieve scènes. Deze film is in uitvoering gedurfd voor zijn tijd en ook wat betreft onderwerpen progressief; overspel, echtscheiding en werkende moeders. Dit is iets om in je achterhoofd te blijven houden tijdens het zien van de film.
Het resultaat is aandoenlijk op de goede manier. Een enige Sinterklaasfilm, of Sint Nicolaas, zoals de goedheiligman toentertijd werd genoemd. De kinderen spelen heerlijk en de tot het dak volgepropte auto laat je breeduit glimlachen. De hutten bouwende en stoeiende kinderen zijn herkenbaar, als ook het dreigen met het wel of niet komen van de Sint.
Kijk je de eerdere films van Fons Rademakers dan kom je niet aanzetten met oubollig. Makkers Staakt Uw Wild Geraas is ruim zestig jaar oud, dus spraak, kleding, het straatbeeld, gebruiken en denkwijzen; alles is gedateerd, en dat is precies waarom je een film als dit kijkt. Dit is verlangen naar vroeger, ook als je die tijd helemaal niet hebt meegemaakt. Heerlijk charmante nostalgie die je toch wel het liefste kijkt tijdens de koude wintermaanden.
Te zien op CineMember