Twee zussen ontwikkelen tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdreismachine welke ze besluiten te gebruiken om de geallieerden te helpen de nazi's te verslaan.
Lola is door Rick Schuttinga op 21 juli 2023 beoordeeld met een 8,5 / 10.
Alan Turing kon in de Tweede Wereldoorlog gecodeerde communicatie van de Duitsers ontcijferen en zo hun aanvallen onderscheppen, de zussen Thomasina en Martha kunnen met hun machine genaamd LOLA nieuwsberichten uit de toekomst ontvangen en zo met het nieuws van morgen de acties van vandaag sturen. Het is een kleine twist, maar schrijver en regisseur Andrew Legge weet dat heel tof uit te voeren.
Lola gaat over tijdreizen, op zich niets nieuws, maar de manier waarop het verhaal wordt vertelt is inventief. Door middel van found footage volgt Martha haar geniale zus Thomasina. Wat als een soort van documentaire begint gaat over in een spannend verhaal waarbij archiefbeelden uit de oorlog samenvloeien met het leven van Thomasina en Martha en daarmee een compleet nieuw verhaal vertelt. Creatief en zeer geslaagd.
‘Dit is de reden dat je film kijkt.’
Door tijdreizen kan een intrigerende alternatieve geschiedenis worden gecreëerd. Verander kleine variabele in de nabije toekomst en deze kunnen van grote invloed zijn op de langere termijn. Lola zet je continu aan het denken, wat is ethisch acceptabel?
Emma Appleton (Thomasina) en Stefanie Martini (Martha) acteren niet altijd even overtuigend, maar dat stoort niet door de sterke uitvoering van verhaal en techniek. De imperfecte collages zijn eerder charmant dan storend, het is juist de creatie van een nieuwe realiteit die verbluft.
Dit is de reden dat je film kijkt: om blij verrast te worden door iets kleins, onbekends en creatiefs als Lola. De film is alleen vertoond op festivals en pas sinds april dit jaar uitgebracht in thuisland Ierland. Gelukkig heeft Eye besloten Lola ook naar de Nederlandse bioscopen te halen als een 'Previously Unreleased', zodat fans van sciencefiction kunnen genieten van deze lowbudget parel.
Te zien op Eye Film