Loki moet verantwoording afleggen voor zijn daden aan de TVA (Time Variance Authority), een plek die ervoor zorgt dat er geen verschillende tijdlijnen ontstaan. Samen met Mobius (Owen Wilson) moet Loki (Tom Hiddleston) een variant van zichzelf opsporen en de geheimen binnen de organisatie blootleggen.
Loki is door Jordy Gomes op 17 juli 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.
Als fan van het gezamenlijke Marvel filmuniversum word je dit jaar flink verwend met content. Na de succesvolle miniseries van WandaVision (2021) & The Falcon and the Winter Soldier (2021) is het nu de beurt aan de god van onheil om de hoofdrol te spelen in zijn eigen serie. Loki bewijst nogmaals de uitspraak die ik deed in mijn recensie van Black Widow (2021): de Disney+ miniseries hebben zoveel meer te bieden op het moment dan Marvel's standaard filmformule.
Van alles wat Marvel tot nu toe heeft geproduceerd is Loki misschien wel het meest apart. We leren hier over verschillende tijdlijnen, een multiverse aan realiteiten en dat er oneindig veel 'varianten' van jezelf bestaan (dubbelgangers uit andere universums). De concepten en ideeën die hier worden gepresenteerd leggen het fundament voor de gehele rij aan Marvel films en series die gaan volgen. Hiermee is Loki dan ook de eerste serie die daadwerkelijk een grote impact heeft op alles wat nog komen gaat in de toekomst. Door de gebeurtenissen die zich hier plaatsvinden zijn de deuren nu officieel geopend voor aankomende films als Spider-Man: No Way Home (2021) & Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).
‘Het is duidelijk dat Marvel's grote plan voor de toekomst te maken heeft met andere realiteiten, universums en tijdlijnen.’
Tevens krijgt Loki de unieke kans om de god van onheil te 'resetten' en opnieuw te voorzien van karakterontwikkeling. Het verhaal van de Loki die wij kennen door de films heen was afgesloten in Avengers: Endgame (2019), maar hierin ontsnapte tijdens het tijdreizen ook een Loki uit het jaar 2012. Deze 'variant' is nu de Loki die wij volgen in de serie, één die dus niet alles heeft meegemaakt uit Thor: The Dark World (2013) en verdere films. Dit maakt deze Loki dezelfde gluiperige slechterik uit de eerste Avengers (2012). Hij moet dus opnieuw voorzien worden van bescheidenheid en een dosis menselijkheid. De serie stelt dan ook meerdere malen de vraag: wat maakt een Loki aan het tikken, hoe werkt zijn brein? De antwoorden hierop verklaren veel gezien Loki's persoonlijkheid en alles bij elkaar maakt hem een gebroken en sympathiek personage.
Het is duidelijk dat Marvel's grote plan voor de toekomst te maken heeft met andere realiteiten, universums en tijdlijnen, aangezien de laatste aflevering van Loki voornamelijk geldt als opzet en uitleg voor hoe dit in zijn werking moet gaan. Mede hierdoor sluit Loki niet zo bevredigend af als de voorgaande Disney+ series, maar de god van de onheil is wel de eerste die mag terugkeren voor een tweede seizoen. Hieruit blijkt dat dit nieuwe hoofdstuk in het Marvel universum pas net is begonnen en dankzij Loki lijken de toekomstige mogelijkheden nu eindeloos vernieuwend.
Te zien op Disney+