De aarzelende eerste stappen op het pad van de liefde tussen Alana Kane en Gary Valentine in 1973.
Licorice Pizza is door Rick Schuttinga op 28 januari 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.
Na Phantom Thread (2017) komt regisseur en verhalenmaker Paul Thomas Anderson nu met Licorice Pizza. Een eenvoudig liefdesverhaal over aantrekken en afstoten. Over voorbestemde liefde. Gary en Alana hebben de hele film geen relatie, want ze twijfelen continu over hun gevoelens voor elkaar. Iedereen ziet echter hoe het zit; alle personages om hen heen én de kijker, alleen zijzelf durven hun gevoelens niet te benoemen. Dit is de oorzaak van vele ongemakkelijke en hilarische scènes.
De film duurt ruim twee uur, maar trekt razendsnel aan je voorbij en zit boordevol grappige wendingen. Opvallend zijn de talrijke verwijzingen en verbindingen in het verhaal, naar echte gebeurtenissen uit de jaren '70 en connecties tussen acteurs en actrices onderling. Anderson heeft Licorice Pizza met één grote familie en vriendengroep gemaakt, en dat straalt er vanaf.
‘Duurt ruim twee uur, maar trekt razendsnel aan je voorbij en zit boordevol grappige wendingen.’
De twee hoofdrolspelers zijn onbekende namen, Alana Haim (Alana) en Cooper Hoffman (Gary) zijn beide ontwapenend charmant. Het contrast met vele bekende en grote namen in toffe bijrollen is goed gevonden. Alana en Gary vullen hun dagen met geld verdienen via allerlei handeltjes. Gaandeweg komen ze in contact met volwassenen, iets wat steeds weer van korte duur is. Licorice Pizza gaat daarmee ook over kinderlijke nonchalance en zorgeloosheid.
De film is doordrenkt van de 70's. Naast setting, kostuums en de aanstekelijke soundtrack is het vooral de nostalgische sfeer; alles ademt vervlogen tijden. In een aantal Nederlandse bioscopen is Licorice Pizza te zien in 70mm analoge film, iets wat de genoemde sfeer extra kracht bijzet. Een heerlijk positieve film, perfect om het einde van de lockdown mee te vieren.
Te zien op Prime Video, Pathé Thuis en Videoland