De Huizen Harkonnen en Atreides strijden om de heerschappij over Arrakis. Deze woestijnplaneet is de bron van een felbegeerde grondstof die de machtsverhoudingen in het universum bepaalt. Voor de jonge Paul Atreides (Timothée Chalamet) blijkt een belangrijke rol in dit conflict weggelegd.
Dune: Part One is door Vince Christiaans op 14 september 2021 beoordeeld met een 9 / 10.
Het zal je maar overkomen. Dat je als regisseur de ondankbare taak krijgt om een geliefd boek te verfilmen. Hoe zeer je hart ook bonkt voor het bronmateriaal er zijn altijd hardcore fans die het boek beter kennen dan hun eigen schoonfamilie en niet kunnen wachten om je neer te sabelen voor de minste of geringste afwijking van hun 'heilige geschriften'.
Slechts een handjevol verfilmingen hebben de toorn der fans weten te doorstaan. Bekende voorbeelden zijn The Lord of the Rings (2001-2003) en de Harry Potter-films. Beiden hebben zich inmiddels gevestigd als de definitieve verfilmingen van de boeken. Toch komt het gros van dit soort bewerkingen niet verder dan de pijnlijke middelmaat, denk bijvoorbeeld aan The Da Vinci Code (2006), The Hobbit (2012-2014) en The Dark Tower (2017).
‘Dit is het soort boekverfilming waar fans van dromen.’
Lange tijd leek Frank Herberts Dune hetzelfde lot beschoren te zijn. De originele filmversie uit 1982 was bewonderenswaardig, maar de visie van regisseur David Lynch woog niet op tegen de wondere wereld van het boek. Daarnaast zorgde Lynch zijn bizarre regiestijl voor een film die allesbehalve toegankelijk was voor kijkers die niet bekend waren met het bronmateriaal.
Hoe anders is Denis Villeneuves moderne versie van Dune. Dit is het soort boekverfilming waar fans van dromen. Een hartslagverhogende epos die het uitgebreide verhaal samenvat in een begrijpelijke sciencefictionfilm. Villeneuve neemt de tijd om ons onder te dompelen in de wereld van Frank Herbert, zodat we rustig kennis kunnen maken met de belangrijkste elementen en spelers in het verhaal.
Met films als Arrival (2016) en Blade Runner 2049 (2017) heeft Villeneuve reeds bewezen dat hij affiniteit heeft voor sciencefiction, maar met Dune tilt hij zijn visie naar een hoger niveau. De designs van ruimteschepen, werelden en buitenaardse beesten doen denken aan de heerlijke sciencefiction-paperbacks van vroeger; waarvan de covers vaak interessanter waren dan het boek.
Afgezien van de futuristische setting heeft Dune een bijna middeleeuws plot. De film draait grotendeels om politieke intrige, waardoor het voor sommigen iets te praterig kan zijn. Echter, kijkers die smullen van series als Game of Thrones en House of Cards zullen geen moeite hebben om de verwikkelingen in Dune bij te houden. Daarnaast is er voor bioscoopgangers die niet van dialogen houden genoeg spektakel te zien om hen door de 'saaie' stukjes heen te leiden.
Voor zijn verfilming heeft Villeneuve een blik bekende gezichten opengetrokken. We zien o.a. Oscar Isaac, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Dave Bautista, Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgård en Javier Bardem opduiken in grote en kleine rollen. De grootste last ligt op de schouders van Timothée Chalamet, die in de rol van Paul Atreides de juiste balans slaat tussen naïviteit en volwassenheid.
Toch moet Chalamet zichtbaar wennen aan de enormiteit van deze productie. Met voornamelijk kleinschalige drama's op zijn CV voelt Chalamets acteerwerk hier soms nogal stijfjes. Dit wordt gelukkig verbloemd door zijn magnetische aanwezigheid. Een eigenschap die goed van pas komt, omdat het verhaal grotendeels afhangt van Pauls messiaanse aantrekkingskracht op de bewoners van de planeet Arrakis.
Jammer genoeg verfilmt Dune (of Dune: Part One, zoals de openingsscène laat zien) slechts de eerste helft van het eerste boek. Het is dus hopen op een enthousiast onthaal van het publiek, zodat Villeneuve ons kan trakteren op de rest van dit verhaal. Mede hierdoor is het einde van Dune: Part One een anticlimax, maar wel eentje die door een sequel makkelijk kan worden verholpen.
Wederom bewijst Denis Villeneuve dat hij een regisseur is met een onfeilbaar gevoel voor serieuze sciencefiction. Hij is erin geslaagd om dit gevaarte veilig naar de bioscoop te loodsen met een spectaculaire boekverfilming als resultaat. Hoe je Dune: Part One ook gaat zien, als liefhebber van Frank Herberts boeken of als nieuwkomer, één ding staat vast: je zult onder de indruk zijn.
Te zien op Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis