Een student wil zich in alle rust kunnen focussen op zijn werk en trekt daarom in bij een gezin. Om de huur te kunnen blijven betalen moet hij de zoon thuisonderwijs geven.
Der Bunker is door Rick Schuttinga op 29 december 2022 beoordeeld met een 6 / 10.
De film speelt zich volledig af in een bijna ingesneeuwde bunker. De student (Pit Bukowski) is een kamerhuurder en stapt zo het leven binnen van vader (David Scheller), moeder (Oona von Maydell) en zoonlief Klaus. De woning, mensen en gebeurtenissen voelen vreemd, maar je weet nog niet precies waarom.
Dat de 8-jarige Klaus wordt gespeeld door de volwassen Daniel Fripan draagt bij aan het absurde karakter. Hij is met zijn gekke haardracht, klungelige uitstraling, kinderachtige kleding en niet zo pientere geest de meest markante verschijning.
‘De reis is belangrijker dan de bestemming.’
Dit is komedie zonder lachsalvo's, de humor schuilt in de absurditeit van het geheel. Joke Night is hetgeen het dichtst bij lachen komt, met vader die slecht geschminkt foute grappen opleest uit een boek.
In de bunker zelf is steeds wat nieuws te ontdekken. Wat lijkt op een normaal interieur in een niet alledaagse woning is bij nadere inspectie allemaal verre van gewoon.
Der Bunker werkt naar een climax toe welke vervolgens uitblijft. Alle rariteiten zijn leuk, maar zouden met een doel beter zijn. Nu blijf je achter met onbeantwoorde vragen. Wat is het doel van Heinrich? Waar werkt de student precies aan? Wat wil de slotscène vertellen? Er zitten metaforen en verwijzingen in die onduidelijk zijn. De buitenwereld doet er niet toe, dus daar hoef je geen antwoorden te zoeken. Het is de betonnen woning met daarin de vier (vijf) bewoners en hun gedragingen.
Misschien moet je Der Bunker zien als een inkijkje in het leven, dan valt het open einde te verklaren, maar daarvoor bevat het verhaal teveel hints naar onafgeronde onderdelen. Logica mist en dat lijkt de bedoeling te zijn van schrijver en regisseur Nikias Chryssos. Toch zit er meer in de film, iets wat nu onvoldoende uitkomt. Je wil zo graag meer van deze eigenaardige wereld.
Hoewel Der Bunker wordt omschreven als een verhaal over kindertijd, opgroeien en onderwijs zijn dit maar bijzaken, wat de essentie echter is wordt niet duidelijk. Iemand schreef over Klaus die een onderdrukte groep vertegenwoordigd waarbij de student zijn bevrijding uitbeeld. Hoewel het antwoord nooit duidelijk zal worden, en deze verklaring moeilijk uit de film is te filteren, klinkt dit nog best plausibel.
Afijn, de reis is belangrijker dan de bestemming is zonder meer van toepassing op Der Bunker.