De Agojie, een groep Afrikaanse vrouwelijke krijgers, zijn het hoofd van de bewaking van de koning. Een conflict met een andere stam zorgt ervoor dat er misschien oorlog op de loer ligt.
The Woman King is door Jordy Gomes op 11 oktober 2022 beoordeeld met een 8 / 10.
The Woman King gaat over een groep Afrikaanse, strijdlustige vrouwen die het hoofd zijn van de beveiliging van de koning. Dit brengt extra bagage met zich mee, aangezien vrouwen in deze tijd als minachtig werden beschouwd, om nog maar niet te spreken over mensen met een donkere huidskleur en de slavenhandel dat toen als normaal werd gezien. Hierdoor komt The Woman King op het perfecte moment aanwaaien - om aan te tonen dat alle ouderwetse vooroordelen, over dat vrouwen minder zijn dan mannen, onjuist zijn.
We zien het verhaal door de ogen van nieuwkomer Nawi, een meisje dat als laatste middel terecht komt bij de groep strijdlustige vrouwen, die zichzelf de Agojie noemen. Samen met haar leren we hoe hun cultuur in elkaar steekt, welke regels ze moeten volgen en hoe de intense trainingen worden vormgegeven. Met uiterste fascinatie zat ik aan het scherm gekluisterd, steeds meer willen weten over de personages. De Afrikaanse roots zit ook goed verweven in het verhaal. Dit sfeertje is de gehele speelduur voelbaar.
‘The Woman King is net zo krachtig als de strijdlustige vrouwen in de film.’
Aan het hoofd van de Agojie staat Nanisca, gespeeld door Oscarwinnende actrice Viola Davis. Een echte powervrouw die het respect heeft verdiend van haar landgenoten. Het is bijna ontroerend mooi, hoe de vrouwen van de Agojie én de mannelijke krijgers naar haar opkijken. Ze commandeert het scherm met haar aanwezigheid. Nanisca wordt gelukkig ook voorzien van een kwetsbare kant, die langzaam aan het licht komt. Omdat het contrast tussen de krachtige krijger en een vrouw die kampt met onverwerkte trauma's zo goed wordt weergegeven, maakt Viola Davis permanent indruk. Wederom een fantastische acteerprestatie.
De film moet verkopen dat de Agojie het kunnen opnemen tegen alle vijanden die ze tegenkomen. Naar mijn mening is dit zeker gelukt. Je voelt de impact van de gevechten en de film laat duidelijk zien dat dit geen vrouwen zijn waar je mee moet sollen. Het bleef voor mij altijd realistisch, niets was te overdreven in beeld gebracht. Tegen het eind sta je zo aan de kant van de Agojie, dat je juicht om elke overwinning en de pijn voelt van elke tegenslag. Voor mij een teken dat ik volledig in de film ben opgegaan.
Dit is een verrassend project met een gouden combinatie van sterke elementen: leren over een andere cultuur, hardhandige thema's en vooroordelen belichten, een dosis menselijkheid meegeven, grote veldslagen in beeld brengen én vrouwen neerzetten als stoere krijgers. Kortom, The Woman King mag zichzelf net zo krachtig bestempelen als de strijdlustige vrouwen van de Agojie.
Te zien op Netflix en Pathé Thuis