Een rampenfilm over een serie aardbevingen in Californië langs de San Andreas-breuk. 'The Rock' probeert er wat van te maken, maar dat is geen schokkend succes.
San Andreas is door Henk Pieter Sterk op 4 juni 2015 beoordeeld met een 5 / 10.
Goed, het is duidelijk dat het merendeel van de mensen in de bioscoop een wetenschappelijk-correcte film niet interesseert. San Andreas is voor een aardwetenschapper een opstapeling van ongeloofwaardigheden. Ten eerste: een aardbeving kun je niet voorspellen, althans nog niet. En de manier van Paul Giamatti wordt niet verder uitgelegd, bummer.
Om kort over het plot te praten: Ray (Johnson) is reddingspiloot en komt middenin de rampen terecht om z'n ex (Gugino) en dochter (Daddario) te redden. Geen verrassingen, dat lukt natuurlijk, dat is te verwachten bij zo'n film. De CGI is niet slecht, maar qua 3D voegt het niets toe. Ook sommige effecten zijn ronduit onzin: gebouwen die in tweeën splijten.
Toch, het idee van San Andreas is niet verkeerd; er zit daadwerkelijk een grote aardbeving aan te komen. Het foute eraan is dat deze breuk geen tsunami gaat veroorzaken. Voor een film geeft dat natuurlijk leuke beelden maar de Amerikaanse actie-familie-clichés spatten van het scherm, zo erg dat ik de kriebels krijg van schaamte. Nee, deze film kun je overslaan als 'goeie film'.
Te zien op Netflix, Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis