Isla Nublar, het eiland waar oorspronkelijk Jurassic Park zou komen en waar later Jurassic World neergepoot werd, heeft een probleem. De vulkaan staat op uitbarsten waardoor het eiland met zijn bewoners (lees: dinosaurussen) met uitsterven bedreigd wordt. De mensheid zit met een moreel dilemma: laten we die beesten sterven of proberen we ze te helpen?
Jurassic World: Fallen Kingdom is door Kurt Velghe op 4 juni 2022 beoordeeld met een 6 / 10.
Ik herinner het mij nog: Jurassic Park in 1993. De Pentascoop in Kortrijk was volgelopen en ik stond buiten de zaal te wachten. Blij als een kind was ik toen de zaaldeuren openzwaaiden. Een paar minuten later knalde de ondertussen o zo bekende muziek door de boxen en waren we vertrokken voor twee uur entertainment van de bovenste plank. Spielberg op zijn best, met prachtige speciale effecten, schitterende personages en heel veel avontuur. Maar het allerbelangrijkste toen was de verwondering. Hoe waren ze er in hemelsnaam in geslaagd om op zo'n geloofwaardige manier dino's op het grote scherm te toveren? Diezelfde verwondering miste ik bij de twee vervolgen. Even kreeg ik ze terug tijdens Jurassic World, maar bij deze Jurassic World: Fallen Kingdom was ik ze weer helemaal kwijt.
Terwijl de meerderheid de natuur zijn gang wil laten gaan, wordt Claire Deering ontboden op het domein van Lockwood, een ex-vennoot van Hammond (jawel, die van Jurassic Park). Hij wil de dino's redden en roept daarom de hulp in van Claire en Owen Grady. Algauw blijkt dat Eli Mills, ingehuurd door Lockwoord om zijn fortuin te bewaken, andere plannen heeft met de dino's.
‘De film verveelt nooit maar voegt ook niets toe aan de eerdere films.’
Colin Trevorrow, regisseur van Jurassic World, en Derek Connolly schreven het scenario en J.A. Bayona, bekend van El Orfanato, The Impossible en A Monster Calls, werd aangezocht om de regie voor zijn rekening te nemen. Hij slaagt er echter slechts gedeeltelijk in om iets essentieels toe te voegen aan de franchise. Pratt is een charismatische hoofdrolspeler en de sidekicks (Justice Smith en Danielle Pineda) zijn plezant. Het verhaal echter biedt gewoon meer van hetzelfde. Het eerste deel is spannend en goedgemaakt, maar dat hebben we ondertussen al wel een paar keer gezien: mensen en dino's die samen weglopen waarbij de mensen goed moeten opletten dat ze niet verpletterd worden.
Zodra de actie echter verplaatst wordt naar het landgoed van Lockwood, lijkt Bayona meer in zijn sas te zijn. Mills houdt een veiling waarbij hij de gevangen dino's per opbod verkoopt aan een aantal rijke wereldburgers. Pratt en Deering proberen dit tegen te houden waardoor de dino's (wat had u gedacht?) kunnen ontsnappen. En dan komt het leukste halfuur van de film. Een zelfgecreëerde dino (waarom moet er nu in godsnaam alweer een nieuwe dino gecreëerd worden, de echte zijn toch al eng genoeg, neen?) maakt jacht op Pratt, Deering, het kleinkind van Lockwood en de sidekicks. Bayona houdt dit klein en maakt er een sfeervolle 'horror'-film in de film van met af en toe een uitbarsting van actie. De scène waarbij de dino met zijn klauwen het meisje bedreigt is bijzonder eng en knap in beeld gebracht. Los van dit half uur, krijgen we een behoorlijk clichématige toevoeging aan de franchise. Het verveelt nooit maar voegt ook niets toe aan de eerdere films. Al moet ik zeggen dat de laatste beelden mij op de één of andere manier toch doen uitkijken naar het volgende deel.
Te zien op Netflix, Prime Video, Pathé Thuis en SkyShowtime