Enter the Void

2009

7,5
Recensie Enter the Void (2009)

De Amerikaanse Oscar woont in Tokyo en vult zijn dagen met drugs dealen én drugs gebruiken. Wanneer hij wordt verraden door zijn vriend en doodgeschoten door de politie kijkt zijn ziel terug over zijn geleefde leven.

Enter the Void is door op 10 december 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

De controversiële Argentijnse filmmaker Gaspar Noé maakte tussen Irréversible (2002) en Love (2015) / Climax (2018) de film Enter the Void. Een psychedelische trip met een voor ieder te begrijpen verhaal.

Wanneer Oscar en zijn vriend Alex een trap aflopen heeft Alex het over 'The Tibetan Book of the Dead'. Een bestaand boek wat vertelt over je geest wat je lichaam verlaat als je sterft. Je kunt je hele leven zien, waarna je als een geest rondzweeft en meekijkt met het aardse leven wat doorgaat. Dan zie je kleurrijke lichten die je meenemen naar een andere plek, een plek zo mooi dat je er niet meer weg wilt. Deze plek wordt echter een bad trip en de enige uitweg is reïncarneren.

‘Terugkomen naar de realiteit en je beseffen dat het gelukkig maar een film was.’

En precies dat alles staat Oscar te gebeuren.

Enter the Void kun je opdelen in twee helften. Hoewel excentriek is het eerste anderhalf uur intrigerend en visueel aantrekkelijk. Deel twee start wanneer Oscar als geest rondzweeft en meekijkt met zijn zus Linda, Alex en verrader Victor. Alle grip verdwijnt. Het dromen en terugkijken begint. Enter the void; de leegte binnengaan. Op papier geslaagd, maar in uitwerking toch minder. Ruim vijf kwartier zweven we doelloos rond en is de film vooral lang, saai en herhalend.
Je vraagt je af hoe (en wanneer) Enter the Void gaat eindigen. Noé werkt ergens naartoe, maar waar? Als de aftiteling dan eindelijk rolt haal je enigszins teleurgesteld je schouders op.

Oscar neemt de drug DMT wat zorgt voor buitenlichamelijke ervaringen, iets wat wordt benadrukt door Oscar's first person in te ruilen voor fysieke afstand. Camera-technisch zie je meer trucjes voorbijkomen, zoals het inzoomen op objecten richting nieuwe werelden in de hoop dat de kijker (ook) haar grip op de werkelijkheid verliest.
Verwacht verder heel veel seks, flitslichten, drugs en de dood uiteraard, strippers, bloed, abortus en een nogal grafisch auto-ongeluk.

Ondanks het tweede deel is Enter the Void indrukwekkend. Noé staat niet bekend om zijn subtiele onderwerpen, dat hij eigenzinnige films maakt met een unieke visie kun je niet ontkennen. Knap hoe iemand ogenschijnlijk chaotisch toch een samenhangend geheel kan maken.

Kleurrijke neon versus de schimmige hoekjes van Tokyo. Enter the Void is een filmisch voorbeeld van een onbekende wereld induiken om dan terug te komen naar de realiteit en je te beseffen dat het gelukkig maar een film was.

Collectie: Cultfilms

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Enter the Void:

Pluspunten Enter the Void

Trip, Kleurrijk, Andere wereld induiken, Op basis van een boek, Eerste helft, Visueel aantrekkelijk, Camera technieken, Grafische auto-ongeluk, Indrukwekkend, Toch een samenhangend geheel

Minpunten Enter the Void

Tweede helft, Rondzweven duurt lang, is saai en herhalend, Auto-ongeluk op herhaling

Nuttige recensie

8 / 8 personen vinden deze recensie van Enter the Void nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series