De avontuurlijke Coraline ontdekt een alternatieve wereld die leuker lijkt dan dat 'ie daadwerkelijk is.
Coraline is door Rick Schuttinga op 6 november 2022 beoordeeld met een 8 / 10.
Op de dvd van ParaNorman is een trailer te zien van Coraline en we besluiten die film direct erna op te zetten, want ik herinner me dat ik daar nog een dvd van heb liggen - blijkt dat een 3D-versie te zijn. Zo zitten we dus even later met groen-rode kartonnen brilletjes op.
Het effect werkt nog steeds al doet het flink afbreuk aan de uitbundige kleuren, iets wat juist heel belangrijk is. De eigenzinnige Coraline in een kleurloze omgeving; het contrast met de uitbundig gekleurde alternatieve wereld is groot en draagt bij aan de aantrekkingskracht.
‘Filmmaker Henry Selick weet een fantastisch magische wereld te creëren.’
Filmmaker Henry Selick weet op basis van het boek van Neil Gaiman een fantastisch magische wereld te creëren. Langs een heel simpel verhaal volgen we Coraline en haar verlangen om het saaie leven te ontsnappen. In de magische wereld komen de excentrieke buurvrouwen April en Miriam perfect tot hun recht; als ook de acrobatische bovenbuurman Bobinsky met zijn dansende muizen.
In haar zoektocht krijgt Caroline, uh... Coraline hulp van de wat vreemde Wyborne en een zwarte kat. Laat de alternatieve moeder haar ware aard eenmaal zien, dan doen de horror-elementen haar intreden. Toch wordt Coraline niet eng voor jeugdige kijkers, maar blijft deze vermakelijk spannend.
Origineel was het de bedoeling Coraline als live-action film te produceren, de keuze om stop-motion animatie te gebruiken is de juiste. De magische, visueel aantrekkelijke wereld komt prachtig tot leven.
Net als Frankenweenie (2012) en ParaNorman (2012) is Coraline een mooie introductie tot de alternatievere genres als fantasy en horror. Alle drie de films zijn geschikt voor kinderen vanaf 8/9 jaar. Kunnen ze gelijk kennismaken met de prachtige kunstvorm stop-motion animatie.